Erä

Aarre: Ahvensaalis mielessä? Näillä vinkeillä onnistut ahvenen pyynnissä

Monille metsäihmisille onkireissu on kesän yksi kohokohta, vaikka saalista ei juuri tulisikaan. Aarteen vinkeillä onnistumisen mahdollisuudet kasvavat.
Risto Jussila
Pilkkivapa on kesällä erinomainen ahvenen pyyntiväline viiden–kuuden metrin veteen.

Kookkaat kyrmyahvenet ovat luomuherkkua keittiöön. Mutta ennen kuin tätä maukasta lähiruokaa päästään kokkaamaan, pitää käydä pyytämässä kymmenkunta ahventa. Kahdelle ihmiselle neljä viisikin isompaa voi riittää. Suurta saalista ei siis tarvita. Vesiemme tavallisista kaloista juuri keskikokoiset 200–350 gramman ahvenet tai isommat ovat kuitenkin yllättävän konstikkaita pyytää.

”Ei ole syönnillään tänään”, on tapana sanoa, kun ahven ei nappaa. Näin voi tosiaan olla, mutta epäilläkin sopii.

Kesällä kaikkein lämpimimmän veden aikana ahventen kasvu on huipussaan ja niiden syöntihalut tapissa. Ellei saalista heltiä, kyse voi olla myös siitä, ettei pyytäjä ole löytänyt ahvenparvea.

Aika monella ahventen pyytäjällä on omaa tai muilta kuultua kokemusperäistä tietoa siitä, mistä päin ahvenia on juuri siinä nimenomaisessa vedessä irronnut. Ei ole hullumpi idea käydä kokeilemassa nämä ottipaikan mainetta nauttivat kohdat.

Kun pyyntivälineenä on onki, ahvenia etsitään matalikon päältä ja reunoilta metrin parin vedestä. Veneen pitää pysyä paikoillaan, joten myös ankkuri tai riippakivi köysineen on tarpeen.

Jos paikalla hyörii ahvenia, koho vajoaa tuota pikaa. Ahven upottaa kohon noin 45 asteen kulmassa. Ellei nappaa, ankkuripaikkaa muutetaan vaikkapa viiden tai kymmenen minuutin välein. Parinkymmenen metrin siirtymä riittää, ja sitten onki nakataan jälleen veteen. Ottipaikka kammataan tällä tavalla läpi.

Onkimalla saa karikoilta, matalikoilta, luodoilta ja ruovikoiden reunoilta isompia ahvenia lähinnä silloin, kun ahvenparvi on noussut matalaan metrin tai parin veteen.

Kun aurinko helottaa täydeltä terältä ja kesäpäivä kääntyy aamusta aamupäivään, isojen ahventen herkkäliikkeiset parvet siirtyvät usein vähän syvempään. Karikon reunalla tai syvänteen päädyssä tämä voi tarkoittaa syvyyttä viidestä seitsemään metriin.

Kun näin on käynyt, ei ole ihme, jos noin puolentoista metrin syvyydessä killuvaan onkisyöttiin ei nappaa. Onkipaikassa ei siis välttämättä ole vikaa, mutta ahvenet ovat lipuneet syvempään. Aivan tavallinen pilkkivapa ja pystypilkki tai suuri mormyska on silloin onkimista parempi tapa tavoitella syötävän kokoisia ahvenia.

Lue kaikki vinkit Aarteen jutusta: Miten teet onkituron, millainen syötti on paras, saako koukku näkyä?

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Saamelaiskäräjät esittää valtiolle Tenojoen kalastussopimuksen irtisanomista

Aarre: Pyy on taitava piileskelijä – Tiedätkö, miten myytti selittää linnun pienen koon?

Aarre: Savolaismetsurit raivaavat talvella lumikengät jalassa – ”Emme ymmärrä, miksi pitäisi lopettaa työt talveksi”