Tornionjoen lohien sairauden syy selvitetään – viranomaiset laaja-alaiseen yhteistyöhön - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Erä

Tornionjoen lohien sairauden syy selvitetään – viranomaiset laaja-alaiseen yhteistyöhön

Heikkokuntoiset ja passiiviset lohet halutaan saada kuntoon.
Pekka Fali
Lohissa on nyt havaittu aiemmasta poikkeavia oireita, kuten heikkoutta ja passiivisuutta. Kuvan lohi ja kalastaja eivät liity tapaukseen.

Tornionjoelta on löytynyt useampana kesänä kuolleita ja sairaita merilohia. Aihe on herättänyt huolta Suomessa ja Ruotsissa jo kesästä 2014 lähtien. Silloin vesistöalueelta löydettiin normaalia enemmän kuolleita lohia ja nousevissa lohissa todettiin paljon ihovaurioita.

Asia nousi kuitenkin julkisuuteen ja sosiaaliseen mediaan esille tänä kesänä. Lohissa on kerrottu nyt olevan aiemmasta poikkeavia oireita, kuten yleistä heikkoutta ja passiivisuutta.

Luonnonvarakeskus tiedottaa verkkosivuillaan, että viranomaiset ovat aloittaneet laaja-alaisen ja intensiivisen yhteistyön Tornionjoen lohien sairastumisen syyn selvittämiseksi.

Kaloja tutkitaan Ruokaviraston laboratoriossa Oulussa, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke) tiedotteessaan. Lapin ELY-keskus seuraa veden laatua Tornionjoella.

Ruokavirasto tekee myös yhteistyötä Ruotsin eläinlääketieteen laitoksen kanssa. Luken tehtävänä on seurata sairauden vaikutuksia lohikannan tilaan.

Vastaavanlaisia oireita on Luken mukaan havaittu jo useana vuonna Tornionjoen lisäksi eräillä muilla Itämeren ja Atlantin lohijoilla.

Kalakuolemien aiheuttajaa ei tutkimuksista huolimatta ole löydetty. Luke kertoo, että Tornionjoessa ei ole todettu kalojen vaarallisia tarttuvia tauteja.

Yhdeksi syyksi kalojen sairastumiseen epäillään tiamiinin eli B1-vitamiinin puutosta.

Vesihometartunta on ollut aikaisempina kesinä löydetyillä kaloilla näkyvänä sairautena ja kuolinsyynä. Se tarttuu herkästi kohtiin, joissa kalan iho on rikki tai haavainen.

Vesihome on Luken mukaan yleistynyt viime vuosina myös kalanviljelyssä. Tautia ja sen ehkäisyä tutkitaan Suomessa laajassa yhteistyössä.

Kalojen sairastumisen aiheuttajaksi on epäilty myös ympäristömyrkkyjä. Selkeää yhteyttää ei kuitenkaan kalakuolemiin ole voitu todentaa. Asia vaatii lisätutkimusta ja Lapin ELY-keskus onkin tehostanut vedenlaadun seurantaa Tornionjoella ja Muonionjoella.

Lue lisää

Ruokaviraston ylitarkastaja: Hyvää Suomesta -merkin virheellinen käyttö on vakava asia – "Toimijalta edellytetään huolellisuutta"

Tornion- ja Simojokeen on noussut lohia runsaammin kuin kolmena edellisenä vuonna – viileä kevät ja myöhäinen tulva viivästyttivät lohen nousua

Tuore Nature-artikkeli yliarvioi karkeasti metsien käytön lisäystä Euroopassa

Ruokavirasto vaatii Valiota luopumaan laidunkuvista vapaan lehmän maidon markkinoinnissa