Marjanpoimijoiden nuotio pelästytti metsänomistajan: "Rutikuivassa maastossa tuli olisi lähtenyt hyvin nopeasti leviämään" – marjayhtiöillä täyskielto nuotioille - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Marjanpoimijoiden nuotio pelästytti metsänomistajan: "Rutikuivassa maastossa tuli olisi lähtenyt hyvin nopeasti leviämään" – marjayhtiöillä täyskielto nuotioille

Ei ole tiedossa, minkä yhtiön poimijat olivat nuotion sytyttäneet.
Jarkko Sirkiä
Polarica on yksi luonnonmarjoja keräävistä yrityksistä Suomessa. Yhtiö on teettänyt thainkielisen opaskirjan, jossa käydään läpi esimerkiksi jokamiehenoikeudet ja kielletään tulenteko.

Marjanpoimijoiden sytyttämä nuotio osui metsänomistajan silmiin torstaina Petäjävedellä Keski-Suomessa. Metsäpalovaroitus oli tuolloin voimassa.

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola oli torstaina matkalla katsomaan peruskunnostuksen alla olevaa metsäautotietä.

Menomatkalla hän huomasi tien varteen pysäköidyn valkoisen Transitin, jonka vieressä oli viisi thaimaalaista marjanpoimijaa evästauolla.

Kun palasi samaa tietä, hän näki poimijoiden sytyttäneen nuotion metsäautotien reunaan.

"Nuotio oli ojassa, eli maata pitkin tuli ei olisi päässyt leviämään, mutta vieressä oli aivan rutikuivaa kangasmetsää", kuvailee Tiirola.

Tiirolalla ja poimijoilla ei ollut yhteistä kieltä, mutta Tiirola sai esitettyä asiansa elekielellä.

"He sammuttivat nuotion vedellä, ja potkimme multaa päälle", Tiirola kertoo.

Metsäpaloa ei päässyt syttymään, mutta Tiirola pohtii, että nuotio rikkoi kahta sääntöä.

"Ensinnäkin täällä on voimassa metsäpalovaroitus. Toiseksi jokamiehenoikeuksiin kuuluu kyllä marjanpoiminta, mutta avotulen tekoon tarvitaan aina maanomistajan lupa. Syynä on varmasti se, että poimijat eivät tienneet näistä asioista."

Tiirola toivoo, että marjanpoimintayritykset selvittäisivät tulentekosäännöt ulkomaisille poimijoille, jotka eivät osaa suomea.

"Nyt kävi onnekkaasti, sillä nuotio saatiin tuoreeltaan sammutettua. Rutikuivassa maastossa tuli olisi lähtenyt hyvin nopeasti leviämään."

Ei ole tiedossa, minkä yrityksen marjanpoimijoita Petäjävedellä oli torstaina liikkeellä.

MT kysyi asiasta Kiantama Oy:stä ja Polarica Marjanhankinta Oy:stä, joista kummallakin on marjanpoimijoita ympäri Suomea. Kiantaman poimijoista suurin osa oli tuolloin Itä-Suomessa ja valtaosa Polarican poimijoista Pohjanmaalla.

Koordinaattori Ismo Pasanen Polarica Marjahankinnasta kertoo, että Polaricalla on jo vuosia jaettu poimijoille thainkielinen opasvihkonen.

"Siinä käydään läpi esimerkiksi suunnistamisen alkeet ja jokamiehenoikeudet oikeuksineen ja velvollisuuksineen. Nuotioille on annettu täyskielto."

Pasanen kertoo, että poimijoille myös jaetaan salkkumalliset kaasugrillit, joita saa käyttää myös metsäpalovaroituksen aikaan.

Poimijoiden majapaikoissa on kokki, joka tekee poimijoille mukaan eväät.

"Ruoan kuumentamiselle ei siis ole tarvetta. Nyt ei säiden puolesta ole edes tarvetta lämmitellä nuotiolla, ja muutenkin nuotiot on siis kielletty."

Pasanen huomauttaa, että jos joku tekee toisin, tekee sen vastoin ohjeistusta.

"Ihmisiä me kuitenkin olemme, ja valtaosa toimii kunnollisesti. Voi olla, että yksi autokunta aiheuttaa kaikki valitukset koko kauden aikana, ja muista ei valiteta yhden yhtä kertaa."

Nuotioille on annettu täyskielto myös Kiantamassa. Hankinta- ja logistiikkapäällikkö Ville Vasunta Kiantamasta kertoo, että myös heillä on tehty kirjalliset ohjeet poimijoiden omalla kielellä.

"Ongelmia vähentää myös se, että poimijat ovat tuttuja, ja he ovat useampana vuonna olleet poimimassa."

Vasunnan mukaan sääntöjen rikkomisesta on tärkeää saada tietoa.

"Kenen auto olikaan kyseessä, saamme varmuuden vuoksi tietoa eteenpäin."

Lue lisää

Itäväylä: Hakkuuaukealla kahden hehtaarin palo Porvoossa

Metsänomistaja vaatii hankintatyötä verovapaaksi ilman mottirajoja: ”Miksi rangaistaan ihmisiä, jotka jaksavat ja viitsivät tehdä hankintahakkuuta?"

Varusmiesliitto tyrmää ehdotuksen parin viikon marjastussessioista metsässä: "Emme näe mitään tarvetta"

Rahastoilta vauhtia metsätilakauppoihin