Liian läheltä laituria liikkuminen tulehduttaa mökkiläisten ja melojien välejä – mikä on tarpeeksi suuri hajurako? - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Liian läheltä laituria liikkuminen tulehduttaa mökkiläisten ja melojien välejä – mikä on tarpeeksi suuri hajurako?

Erityisen hankalia ovat kapeikot, joissa meloja ei pääse riittävän kauas laiturista.
Jutta Mykrä
Ympäristöministeriökin on pohtinut, kuinka kaukaa vesilläliikkujien pitää kiertää mökkilaiturit. Yksiselitteistä metrimäärää ei kuitenkaan ole.

Mökkirantojen lähistöllä soutelu herättää Repoveden kansallispuistossa keskustelua toisena kesänä peräkkäin.

"Tätä selvitettiin ja mietittiin viime vuonna ympäristöministeriönkin kanssa. Mietimme tulkintaa jokamiehenoikeuksista ja kotirauhan häirinnästä", kertoo puistonjohtaja Matti Hovi Metsähallituksesta.

Laiturien edustalla souteluun liittyvät kysymykset alkoivat kärjistyä Kouvolassa ja Mäntyharjussa sijaitsevan Repoveden kansallispuistossa viime vuonna.

Suojelualueen vieressä ja laidalla on jonkin verran vapaa-ajan asuntoja, ja mökkiläiset ovat kokeneet häiritseväksi melojien liikkumisen liian lähellä.

"Enimmäkseen kyse on siitä, että melotaan liian läheltä laituria tai että maateitse tullaan liian lähelle mökkejä."

Kysymykseen, millainen hajurako melojan pitäisi jättää laituriin, ei ole yksiselitteistä vastausta.

"Ei ole mitään yksiselitteistä metrimäärää, vaan se on aina tapauskohtaista. Jokamiehenoikeuksia voi käyttää, mutta ei saa aiheuttaa kellekään vähäistä merkittävämpää haittaa", kertoo Hovi.

"Jos olisi pakko suurin piirtein sanoa joku metrimäärä, se olisi suunnilleen 50 metriä olisi. Tämä ei kuitenkaan ole mikään lainopillinen tulkinta, vaan maalaisjärkeen perustuva. Siinä aletaan olla rannasta jo suunnilleen keskusteluetäisyydellä."

Koska kyseessä on enemmänkin maalaisjärkeen perustuva ohje kuin varsinainen sääntö, ei ole määritelty, mitataanko 50 metriä rannasta vai laiturinnokasta.

Hovin tiedossa ei myöskään ole tapauksia, joissa melojat olisivat valittaneet liian pitkistä laitureista.

Repoveden kansallispuistossa on Hovin mukaan lisätty rantautumispaikoilla tietoa yksityisistä rannoista ja neuvottu ohittamaan ne riittävän kaukaa. Kanootteja vuokraaville yrityksille on annettu sama info, ja pyydetty välittämään tietoa asiakkaille.

Aiheesta viestimistä on jatkettu tänä kesänä infotauluilla ja sosiaalisessa mediassa.

Joillain melojilla ongelmia aiheuttaa se, että vaikka yksityiset rannat olisivatkin tiedossa, meloessa etäisyyksiä on vaikea hahmottaa.

"Meillä Metsähallituksessa on käsitys, että eniten näitä tilanteita aiheuttavat aloittelevat melojat, jotka eivät uskalla vielä liikkua kovin kauas rannasta", Hovi kertoo.

Hän lisää, että erityisen hankalia ovat kapeikot, joissa riittävää etäisyyttä ei voi ottaa.

"Ennen kaikkea pitää korostaa, että molemmin puolin pitää yrittää sopeutua tilanteeseen ja että yksityisrannan ohi liikutaan mahdollisimman kaukaa ja nopeasti."

Lue lisää

Jylhiä kallioita ja bongattu saimaannorppa – Koloveden kansallispuiston hienoudet avautuvat parhaiten kanootilla liikkujalle

Koronakriisi on saanut suomalaiset innostumaan ulkoilusta: Suurin osa noudattaa jokamiehenoikeuksia – "Harmillista on pieni piittaamattomien joukko"

Melonta kohottaa kuntoa ja rentouttaa mielen – tukilihaksiin tehoava laji on oivallinen toimistotyötä tekeville

Kanootilla korpeen – löytöretki riuskakinttuiselle