Erä

Pyyntilupia valkohäntäpeurajahtiin lisättiin kolmanneksella edellisvuodesta yli 58 000 lupaan – hirvijahdissa käytettävissä yli 50 000 pyyntilupaa

Kuusamon ja Taivalkosken kunnissa sekä Lapin maakunnassa hirvenmetsästys alkaa syyskuun alussa. Muualla maassa hirven ja valkohäntäpeuran metsästys alkaa syyskuun alussa niin sanotulla vahtimismetsästyksellä.
Kimmo Haimi
Valkohäntäpeurakanta keskittyy voimakkaasti Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan sekä Etelä- ja Pohjois-Hämeen riistakeskusalueille

Hirven pyyntilupia myönnettiin tulevalle metsästyskaudelle noin kahdeksan prosenttia vähemmän kuin viime vuonna, tiedottaa Suomen riistakeskus. Yhteensä syksyn ja talven jahdeissa on käytössä 50 385 lupaa.

Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa yhden aikuisen tai kaksi vasaa, ellei pyyntiluvan ehdoissa ole muuta määrätty.

Pyyntilupamäärän vähentyminen kohdentui pääasiassa Pohjois-Suomeen, missä hirvikannan arvioitiin pienentyneen viime kauden metsästyksellä. Pohjoisen hirvikanta on monin paikoin tavoitellulla tasolla, todetaan riistakeskuksen tiedotteessa.

Oulun riistakeskusalueella vähennystä lupamäärään tuli noin kolmannes viime vuoteen verrattuna, Lapissa noin 12 prosenttia ja Kainuussa noin 13 prosenttia.

Muualla maassa muutokset hirven pyyntilupamäärissä olivat vähäisempiä. Eniten pyyntilupamäärä kasvoi Pohjanmaalla, Pohjois- ja Etelä-Hämeessä sekä Pohjois-Karjalassa.

Metsästyskauden jälkeen hirvikannan suuruus oli noin 86 500 hirveä.

Viime syksynä valkohäntäpeuroja saatiin saaliiksi ennätykselliset 53 000 eläintä. Suureesta saaliista huolimatta Luonnonvarakeskus arvioi kannan kasvaneen edelleen noin 111 500 yksilöön.

Tulevalle kaudelle riistakeskus myönsi pyyntilupia yhteensä yli 58 000 kappaletta. Määrä on kolmanneksen suurempi kuin edellisvuonna.

Kuusamon ja Taivalkosken kunnissa sekä Lapin maakunnassa hirvenmetsästys alkaa syyskuun alussa. Siellä metsästyksen ensimmäinen jakso päättyy 20.9. ja jatkuu uudelleen niin sanotun kiimarauhoituksen jälkeen 12. lokakuuta

Muualla maassa hirven ja valkohäntäpeuran metsästys alkaa syyskuun alussa niin sanotulla vahtimismetsästyksellä, jolloin muun muassa koiran käyttäminen on kiellettyä. Täysimittainen valkohäntäpeuran metsästys alkaa 28.9. ja hirven metsästys 12.10.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsästyskausi on alkanut – odotukset korkealla saaliin suhteen, mutta riski aseiden kanssa sattuviin vahinkoihin kasvaa

Peurojen aiheuttamista vahingoista tehdään melko vähän ilmoituksia – "Ongelma ei ole vielä räjähtänyt käsiin, vaikka sitä on pelätty"

Ennätysmäärä valkohäntäpeuran kaatolupia Varsinais-Suomeen