Erä

Kaikki tietävät miten savikiekkoja rikotaan, korvien väli ratkaisee sijoitukset kilpailuissa, sanoo Suomelle skeetin maapaikan olympialaisiin ampunut Lari Pesonen

Suomessa järjestetään haulikkolajien maailmancup vuosien tauon jälkeen 13.–23. elokuuta Hollolan Hälvälässä.
Sanne Katainen
Skeet-ampuja Lari Pesosen henkilökohtainen ennätys virallisessa kilpailussa on 124 rikottua kiekkoa 125 kiekosta. Ennätyksensä hän on ampunut vuonna 2016 Ilomantsissa.

Jos mielii olla hyvä haulikkoampuja, voi ampumataitoaan mitata haulikkolajeista esimerkiksi skeetissä tai trapissa. Tämän viikon keskiviikosta alkaen 469 ampumaurheilijaa 75 eri maasta mittelee paremmuudesta haulikkolajien Lahden maailmancup -tapahtumassa, joka järjestetään Hollolan Hälvälän ampumaradalla.

Kansainvälisyydellä mitattuna kyseessä on Lahden hiihdon maailmanmestaruuskisoja laajempi tapahtuma.

Ilomantsin Erämiehiä edustava, opiskelujen perässä Pohjois-Karjalasta Helsinkiin muuttanut Lari Pesonen edustaa Suomea skeetissä mqs-ampujana varsinaisen maailmancupin ulkopuolella. Mqs-ampujien tulokset ovat ennätyskelpoisia, mutta he eivät voi päästä finaaliin.

24-vuotias Pesonen ampuu kilpailun ulkopuolella, sillä hän pääsi toukokuussa Etelä-Korean maailmancup-osakilpailussa finaaliin ja saavutti viidennen sijan. Onnistumisen ansiosta Suomella on plakkarissa jo yksi maapaikka ensi vuoden Tokion olympialaisiin.

Ampumaurheiluliiton mukaan Suomen tavoitteena on saada vähintään yksi urheilija jokaiseen lajiin Tokiossa.

Edellisen kerran olympialaisiin on päässyt suomalainen mies ampumaan skeetiä vuonna 2004. Silloin Marko Kemppainen ampui hopeaa. Satu Mäkelä-Nummela ampui trapissa olympiakultaa vuonna 2008. Myös hän osallistuu Lahden maailmancupiin.

Suomessa on kilpailtu haulikkolajeissa näin korkealla tasolla viimeksi vuonna 2002 Lahden MM-kisoissa. Edellisen kerran maailmancup järjestettiin täällä vuonna 1995.

Mitä hyvä ampumataito tarkoittaa maailmancup-tasolla?

Sitä, että ampuu toistuvasti rikki halkaisijaltaan 108-millimetrisen ja korkeudeltaan 14 millimetrisen savikiekon, joka lentää ampumapaikan ohi. Heittimestä kiekko lähtee 90 kilometrin tuntinopeudella.

Osumiseen on käytettävissä haulikonpatruuna, jossa on 24 gramman lataus kahden millimetrin mittaisia hauleja.

Virallisissa kilpailuissa ammutaan viisi sarjaa ja jokainen sarja koostuu 25 kiekosta. Pesosen henkilökohtainen ennätys on 124 rikottua kiekkoa 125 kiekosta. Ennätyksensä hän on ampunut vuonna 2016 Ilomantsissa virallisissa kilpailuissa.

Etelä-Korean maailmancupissa Pesonen ampui peruskilpailussa kolme täyttä sarjaa ja hänen viiden sarjan tuloksensa oli 122 rikottua kiekkoa. Tällä tuloksella pääsi finaaliuusintaan neljän muun kilpailijan kanssa.

"Kaikki tietävät, miten kiekkoja rikotaan – korvien väli ratkaisee sijoituksen. Olennaista on olla miettimättä liikaa. Mielikuvaharjoitukset ovat yksi keino hallita omaa ajattelua."

Maailmancup-kilpailuja on järjestetty kuluvan vuoden aikana Etelä-Korean lisäksi muun muassa Meksikossa ja Al Ainissa Arabiemiirikunnissa. Yksi reissu vaatii useamman tuhannen euron budjetin. Niiden eurojen kasaaminen on iso haaste, kertoo Pesonen.

"Mielelläänhän sitä käyttäisi enemmän aikaa harjoitteluun, mutta taloustilanne rajoittaa."

Pesonen opiskelee ja kuluvan kesän ajan hän käy kesätöissä. Kotimaisen haulikkokilpailukauden päättää Superfinaali, joka ammutaan syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna.

"Sille viikonlopulle minulle on merkitty töitä, toivottavasti saan työvuoron vaihdettua."

Suomen Ampumaurheiluliitto täyttää tänä vuonna sata vuotta. Maailmancup Hollolan Hälvälän ampumaradalla on juhlavuoden päätapahtuma.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pärmäkoski sivakoi toiseksi Rukan kympillä – Norjan Johaug otti kiinni ja kaksikko tuli maaliin yhtä aikaa

Merivartiosto tarkasti yli sata vesilintujen metsästäjää – osalla metsästäjistä patruunoissa lyijyhauleja tai liikaa patruunoita lippaissa

Poliisi tutkii junan ampumista Ylitorniolla – ampuja on saattanut olla metsästämässä