Erä

Metsästä pataan – näin paloittelet riistalinnun oikeaoppisesti

Riistalinnut kannattaa käsitellä mahdollisimman nopeasti saaliiksi saamisen jälkeen.

Saaliin käsittelyllä vaikutetaan lihan laatuun ja makuun sekä käyttökelpoisen lihan määrään.

Ensin lintu pistetään eli henki- ja ruokatorvi katkaistaan puukolla nokan alapuolelta, jolloin isot verisuonet katkeavat. Veri lasketaan pois pitämällä lintua jaloista pää alaspäin hetken aikaa. Veretön liha on mukava käsitellä, ja sen säilyvyys paranee näin oleellisesti.

Pistämisen jälkeen riista suolistetaan. Kaikki vatsaontelon sisäelimet poistetaan, sillä osa niistä sisältää lihaa pilaavia bakteereita.

Sisäelimet poistetaan peräpäähän tehtävän viillon kautta. Ruuaksi kelpaavat sydän, maksa ja kivipiira otetaan talteen. Lopuksi vatsaonteloon voi laittaa havuja, jotta liha jäähtyisi tasaisesti.

Ennen nylkemistä tai kynimistä kokonaista riistaa riiputetaan viileässä paikassa muutamia päiviä. Riiputtaminen mureuttaa lihan. Nuoret linnut mureutuvat vanhoja nopeammin.

Mureutunut lintu nyljetään tai kynitään. Merilinnut yleensä nyljetään, jotta nahkaan jäävä rasva ei vaikuta lihan makuun niin voimakkaasti. Kynityn linnun nahka pitää lihan mehukkaampana kypsentämisen aikana, joten menetelmä sopii erityisesti kanalinnuille.

Lähde: Riistainfo.fi

Lue lisää