Erä

Metsähanhen metsästys alkaa lokakuun alussa – sallittu metsästysalue laajeni aiemmasta

Metsähanhen metsästys on ollut kokonaan kiellettyä vuosina 2014–2016 ja vain osittain sallittua vuosina 2017–2018.
Asko Kettunen
Kuvassa metsähanhikoiraat nahistelevat toukokuun alussa Lieksassa vuonna 2018.

Metsähanhea saa tänäkin vuonna metsästää vain 1. lokakuuta ja 30. marraskuuta välisenä aikana ja vain tietyillä Kaakkois-Suomen alueilla. Sallittu metsästysalue on kuitenkin kahta edellistä vuotta laajempi, maa- ja metsätalousministeriö tiedottaa.

Metsähanhikanta on viime vuosina vähentynyt voimakkaasti, ja metsähanhen metsästys on ollut siksi kokonaan kiellettyä vuosina 2014–2016 ja vain osittain sallittua vuosina 2017–2018.

Metsästysrajoitusta jatketaan nyt vielä vuodella, jotta pesimäkanta elpyisi ja jotta Luonnonvarakeskus ehtisi vakiinnuttaa metsästyksen kestävyyden varmistamiseen tarvittavan pesimäalueiden kartoituksen sekä pesimäkannan seurannan, kerrotaan ministeriön tiedotteessa.

Metsähanhea voi tänä syksynä metsästää 1.10.–30.11. välisenä aikana Etelä-Karjalan maakunnassa, Etelä-Savon maakuntaan kuuluvissa Enonkosken, Puumalan, Savonlinnan ja Sulkavan kunnissa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Karjalan maakuntaan kuuluvissa Kiteen, Liperin, Rääkkylän ja Tohmajärven kunnissa, Päijät-Hämeen maakuntaan kuuluvassa Orimattilan kunnassa sekä Uudenmaan maakuntaan kuuluvissa Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Porvoon ja Pukkilan kunnissa.

Metsästyksen sallimista määritetyllä metsästysalueella esitettynä metsästysaikana perustellaan asetusmuistiossa sillä, että kannaltaan heikommat taigametsähanhet muuttavat nykytiedon perusteella pääosin linjan Joensuu–Uusikaupunki pohjoispuolitse Ruotsiin ja ovat pääosin jo muuttaneet lokakuun alkuun mennessä.

Suurin osa Etelä-Suomessa loka–marraskuussa esiintyvistä metsähanhista on Venäjällä pesiviä, kannaltaan runsaita ja vakaita tundrametsähanhia, joita levähtää säännöllisesti ja suurina määrinä maan kaakkoisosien pelloilla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsähanhien metsästyskausi alkoi tänään – Suomen riistakeskus kannustaa metsästäjiä lähettämään hanhien päitä tutkimusnäytteiksi

Ministeriö suosittelee merihanhen metsästäjille enintään kahden linnun päiväkiintiötä - jahti alkaa lauantaina rannikon peltoalueilla

MMM esittää: Metsähanhien sallittua metsästysaluetta Itä-Suomessa laajennetaan