Erä

Riistakeskus: Alkusyksyn hirvieläinten metsästys pienentää kolaririskiä

Pyyntiluvanvaraisten hirvieläinten metsästyskausi alkaa syyskuun alussa.
Lari Lievonen
Alkukauden hirvenmetsästyksellä on tavoitteena torjua vahinkoja liikenteessä ja viljelyksillä, kertoo Suomen Riistakeskus. Kuva ei liity juttuun.

Alkukauden metsästyksellä on tavoitteena torjua vahinkoja liikenteessä ja viljelyksillä, kertoo Suomen Riistakeskus tiedotteessaan.

Lapissa, Kuusamossa ja Taivalkoskella hirvijahdin ensimmäinen jakso alkaa syyskuun alussa. Muualla maassa hirveä on mahdollista metsästää vahtimalla pellolta ja valkohäntä- ja kuusipeuraa vahtimalla myös muualta syyskuun alusta alkaen.

"Suosittelemme metsästyksen aloittamista heti syyskuun alussa alkavalla vahtimismetsästyskaudella. Tavoitteena on lisätä alkusyksyn peurasaalista, jolloin eläimiä olisi liikenteessä vähemmän loppusyksyllä", riistapäällikkö Jani Körhämö Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Valkohäntäpeurakolarit painottuvat loka–marraskuulle, jolloin peurojen kiima-aika lisää niiden liikkuvuutta, ja samaan aikaan sattuu myös hirvikolareita, muistuttaa Riistakeskus.

Viime vuosina sattuneita hirvieläinkolareita voi tarkastella sähköisessä palvelussa http://apps.strafica.fi/hirvi/.

Alkavalle metsästyskaudelle hirven pyyntilupia myönnettiin hieman vähemmän ja valkohäntäpeuran pyyntilupia lähes kolmannes enemmän kuin viime vuonna.

Syksyn ja talven jahdeissa on käytössä 50 385 hirven ja 58 094 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Yhdellä pyyntiluvalla saa pääsääntöisesti kaataa yhden aikuisen eläimen tai kaksi vasaa.

"Hirvieläimet ovat maamme tärkeimpiä riistaeläimiä ja niiden metsästykseen osallistuu vuosittain noin kolmannes Suomen 300 000 metsästäjästä. Hirvieläinten metsästyksellä on riistasaaliin lisäksi merkittävä virkistysarvo ja sosiaalinen merkitys", Körhämö sanoo.

Lue lisää