Erä

Tattimetsät ammottavat tyhjyyttään: "Paljon saa vielä tapahtua, että hyvästä sadosta voisi puhua"

Erikoistutkija huomauttaa, että huonosta tattitilanteesta huolimatta sieniä kuitenkin löytää, kunhan jaksaa kulkea pitkiä matkoja.
Jaana Kankaanpää
Metsissä ei ole tänä vuonna ollut tatteja tutkijan mukaan paljoakaan.

Tämän vuoden tattisato voi jäädä jopa viime vuoden melko huonoa satoa heikommaksi.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Risto Jalkanen kertoo, että aivan viime aikoina tatteja on alkanut hieman nousta.

"Paljon saa vielä tapahtua, että hyvästä sadosta voisi puhua", hän sanoo.

Jalkanen huomauttaa, että huonosta tattitilanteesta huolimatta sieniä kuitenkin löytää, kunhan jaksaa kulkea pitkiä matkoja.

"Ihmetyttää, kuinka vähän sieniä nyt on. Tähän mennessä sienet ovat ihan tyhjiä sienistä", hän pohtii.

Tattisato jäänee heikoksi erikoistutkijan arvion mukaan koko maassa. Heikkojen satonäkymien taustalla on esimerkiksi se, että viime kesä oli erittäin lämmin. Lämpimän kesän seurauksena pohjavesien taso laski hyvin alas.

"Kyllä tässä vesi on se keskeinen tekijä. Lämpöä on ollut sillä tavalla hyvin, että sieniä voisi kasvaa", erikoistutkija lisää.

Sienikausi kestää eteläisessä Suomessa syyskuun lopulle saakka, joten tatteja on vielä mahdollista saada. Sääennusteissa luvatut lämpimät ilmat tekevät tateille hyvää.

Jalkanen arvioi, että viimeisimmän kahden viikon aikana saadut sateet eivät ole olleet tattien kannalta oikeanlaisia. Toisaalta huonoa on ollut myös se, että sateiden välissä on ollut muutaman päivän mittaisia kuivia jaksoja.

"Jos vettä tulee kerralla paljon, sehän valuu vain ojiin, eikä imeydy maahan. Kun maa on kuiva, se myös vastustaa kastumista", Jalkanen kertoo.

Tattien näkökulmasta oikeanlaiset sateet ovat sellaisia, että vetää tulee pidemmän ajan kuluessa vähän kerrallaan. Hitaammalla tahdilla tuleva sade nimittäin kastelisi maan paremmin.

Siitä huolimatta, että vettä on tullut melko paljon, vaatisivat tatit vielä paljon sateita.

Erikoistutkijan arvion mukaan tattisato voi tänä vuonna jäädä jopa viime vuotta heikommaksi. Tähän saakka sieniä on metsissä ollut paljon viimevuotista vähemmän.

"Viime vuonnahan kävi niin, että vielä kesällä ei ollut oikeastaan mitään, mutta syyskuussa tuli hyvä sato", Jalkanen kertoo.

Edellytykset sienikorin täyttymiseen ovat onneksi kuitenkin vielä olemassa. Jotta tatteja ehtii ilmestyä metsiin vielä ennen kauden loppua, tarvitaan sateita erikoistutkijan mukaan käytännössä heti.

"Päivittäin saisi olla jatkuvia sateita, eikä niiden pidä olla mitään tihkusateita", erikoistutkija kertoo sienille otollisimman syyskuun sään.

Mikäli sateet alkavat esimerkiksi vasta parin viikon päästä, on peli sienisadon näkökulmasta Jalkasen mukaan menetetty.

Lue lisää