Erä

Oletko sinäkin huomannut tämän? Siikojen kunto ja lihasten koostumus heikentyvät kutuaikana

Tutkimuksessa havaittiin, että siian lihasten omega-3 -rasvahappojen pitoisuudet vähenivät alle puoleen kesän kasvukauden lopusta joulukuiseen kutuun mennessä.
Johanna Kokkola
Monet paikalliset kalastajat Lapissa pyytävät talvisiikansa syksyllä heti kasvukauden jälkeen, kun kalan kunto on korkea ja ravitsemuksellinen laatu parhaimmillaan.

Tuore kansainvälinen yhteistyötutkimus on vahvistanut tiedon, jonka moni luonnonkaloja kalastava ja syövä kansalainen on huomannut käytännössä. Kalojen kunto ja lihasten koostumus nimittäin heikentyvät kutuaikana.

Tutkimuksessa havaittiin, että siian lihasten omega-3 -rasvahappojen pitoisuudet vähenivät alle puoleen kesän kasvukauden lopusta joulukuiseen kutuun mennessä. Vastaavasti siian lihaksen elohopeapitoisuus oli pienin kesällä, ja korkeimmillaan kudun jälkeen.

Tutkimuksen kohteena olivat Enontekiön Kilpisjärven siiat, joita tutkittiin vuoden ympäri yhden vuoden ajan. Siian lihaksen laadullisia muutoksia mitattiin rasvahappojen ja elohopean osalta.

Kilpisjärven siikojen lihasten omega-3 -rasvahappopitoisuus alkoi kasvaa heti kudun jälkeen. Myös elohopeapitoisuus kääntyi laskuun kevään edetessä, kun siiat alkoivat jälleen syödä aktiivisesti.

Monet paikalliset kalastajat Lapissa pyytävät talvisiikansa syksyllä heti kasvukauden jälkeen, kun kalan kunto on korkea ja ravitsemuksellinen laatu parhaimmillaan.

”Tutkimustuloksemme rasvahappojen ja elohopean osalta antavat tieteellistä pohjaa tälle paikallisten tuntemalle ilmiölle. Oletettavasti tulokset ovat yleistettävissä myös muihin kalalajeihin ja muualle Suomeen, mutta teemme asiasta parhaillaan lisätutkimuksia. Ravitsemuksellisista syistä kaloja tai ainakin siikaa kannattaa siis pyytää niiden kasvukaudella ja toisaalta antaa kuteville yksilöille kuturauha”, väitöskirjatutkija Ossi Keva Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta sanoo tiedotteessa.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu Freshwater Biology –tiedejulkaisussa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vyötärölihavuuden ja alkoholin yhteisvaikutus on vielä luultuakin vaarallisempaa: Lihavan maksalle tuopillisesta olutta haittaa yhtä paljon kuin neljästä tuopillisesta laihan maksalle

Tulevaisuudessa odotettavissa aiempaa suuremmat ja laadukkaammat perunasadot – tutkijat kehittävät automaattista kosteudensäätöjärjestelmää

Somettaako lapsesi aktiivisesti? Sillä voi olla positiivisia vaikutuksia koulumenestykseen