Erä

Urosporot etsivät pian taas itselleen kumppania: Näin voit välttyä aggressiivisen poron hyökkäykseltä

Porojen läheisyydessä on syysaikaan hyvä pitää ääntä, ja niitä kohti käveleminen kannattaa suosiolla unohtaa.
Paliskuntain yhdistys/Anne Ollila
Sarvien kalistelu on paitsi oman aseman vahvistamista myös biologinen ase vaadinten hormonitoiminnan otolliseen virittelyyn.

Porotalouden ohjaus-, neuvonta- ja asiantuntijaorganisaatio Paliskuntain yhdistys muistuttaa, että rykimä eli porojen kiima-aika on aluillaan. Rykimä alkaa syyskuun loppupuolella ja kestää loka–marraskuulle saakka.

Rykimäaikana hirvaat eli urosporot piirittävät vaatimia eli naarasporoja, suvunjatko mielessään.

Hirvaat ovat mustasukkaisia vaatimistaan ja puolustavat asemaansa aggressiivisesti toisia hirvaita vastaan. Sarvien kalistelu on paitsi oman aseman vahvistamista myös biologinen ase vaadinten hormonitoiminnan otolliseen virittelyyn.

Suurimmat, vahvimmat ja energisimmin voimiensa tunnossa pullistelevat uroot vievät tässä näytelmässä parhaan potin, ja saavat geeninsä laajimpaan jakeluun.

Paliskuntain yhdistys huomauttaa, että porot väistävät ihmistä. Rykimäaikaan on silti syytä pysyä poissa hirvaiden tieltä ja erityisesti hirvaan ja naarasporojen välistä.

Jos poroja havaitsee kiima-aikana, on ne silloin viisainta kiertää hieman kauempaa. Porojen yllättämisen voi myös välttää taputtamalla käsiään ja pitämällä muuten ääntä.

Poroja kohti käveleminen on syysaikaan unohdettava. Hirvas voi ahdisteltuna kokea ihmisen uhkaavan asemaansa ja tulla päälle. Valokuvaaminen ja muu porojen syksyinen ihastelu on siis syytä hoitaa turvallisen etäisyyden päästä.

Mikäli joutuu hirvaan hyökkäyksen kohteeksi, kannattaa silloin ottaa jalat alle. Jos tämä ei onnistu, voi suojaa hakea puista sekä muista suojaavista maanmuodoista tai rakenteista. Hyökkäilevästä hirvaasta kannattaa myös ilmoittaa joko paliskunnalle tai Paliskuntain yhdistykselle.

Lue lisää:

Porot pihassa tai pellolla, eikä poroisäntää saa kiinni? Kuusamossa porohäiriöistä voi kesän ajan ilmoittaa myös Porovahti-puhelimeen

Jäkälän määrä romahtanut porojen pohjoisilla talvilaitumilla – metsätalous ja ilmastonmuutos vaikuttavat osaltaan

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Porovaadin puolustaa sarvillaan vasaa ja ruokaansa hirvailta – Potenssijauhe on vitsi, mutta poron sarvet ovat monikäyttöiset

Poroilla on liian vähän syötävää talvilaitumilla – Saamelaiskäräjien puheenjohtaja: "Ilman lisäravintoa poronlihaa ei olisi seuraavana syksynä markkinoilla"

Jäkälän määrä romahtanut porojen pohjoisilla talvilaitumilla – metsätalous ja ilmastonmuutos vaikuttavat osaltaan