Erä

Karhunmetsästys kestänyt runsaat kaksi viikkoa – karhuja on kaadettu yhteensä 220 koko maassa

Pohjois-Karjalassa on karhujahdin yhteydessä joutunut susihyökkäyksen kohteeksi viisi koiraa ja yhden jahtikoiran tappoi karhu.
Lari Lievonen
Kuvan naaraskarhu ammuttiin Lieksassa karhujahdin avauspäivänä.

Karhunmetsästys alkoi koko maassa 20. elokuuta. Torstaihin mennessä karhuja oli kaadettu yhteensä 220.

Kannanhoidollisen metsästyksen poikkeusluvilla ammuttujen karhujen osuus oli 171 karhua. Poronhoitoalueen läntisestä kiintiöstä on ammuttu neljä ja itäisestä 45 karhua.

Suomen riistakeskus myönsi yhteensä 228 poikkeuslupaa ja poronhoitoalueen alueellinen kiintiö on 85 karhun suuruinen.

Ensimmäiset seitsemän päivää jahdin alkamisen jälkeen olivat kiivastahtisimmat. Karhuja kaatui yhteensä 147, nyt tahti on rauhoittunut.

Riistakeskusalueista eniten poikkeuslupia myönnettiin Pohjois-Karjalaan, yhteensä 114 lupaa. Torstaihin mennessä maakunnassa oli kaadettu yhteensä 108 karhua.

Karhuja metsästetään koirien avulla. Pohjois-Karjalan karhujahtia koordinoiva Matti Törrönen kertoo, että karhujahdin aikana viisi koiraa on joutunut susihyökkäyksen kohteeksi ja yksi koira karhun tappamaksi.

Kolme koiraa kuoli susihyökkäyksen seurauksena ja kaksi koiraa pelastui eläinlääkärin leikkauksen ansiosta. Sudet ovat käyneet koirien kimppuun Lieksassa ja Ilomantsissa.

"Karuja lukuja, kun miettii, että metsästyskoirien määrä vain lisääntyy syksyn edetessä. Jahtiin lähdetään kohta myös enenevässä määrin ajavilla koirilla, lintukoirilla sekä hirvikoirilla. Esimerkiksi viime syksynä karhujahdissa ei kuollut yhtään koiraa."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Yle: Susivahinkoja korvattu tänä vuonna lähes 40 000 eurolla

Video: Naaraskarhu löysi tiensä Janne Heimosen ruokintapaikalle – näytti selvästi, että koiranruoka maistuu myös sille

Susiin liittyvä riitely ei väsytä – ihan kaikkia