Metsästäjäliitto kannustaa valikoimaan metsäkanalinnut: pyydä nuoria, säästä vanhat - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Metsästäjäliitto kannustaa valikoimaan metsäkanalinnut: pyydä nuoria, säästä vanhat

Vanhat linnut ovat tutkitusti kannan arvokkain ja tuottavin osa, muistuttaa liiton toiminnanjohtaja Heli Siitari.
Jaana Mäkelä
Arkistokuva teeristä kevätsoitimella.

Metsäkanalintujen metsästys alkaa tiistaina koko maassa. Metsästäjäliitto muistuttaa kohdentamaan metsäkanalintujen pyynnin oikein.

"Vanhat linnut ovat tutkitusti kannan arvokkain ja tuottavin osa, pyynti tulisi kohdistaa nuoriin lintuihin", muistuttaa toiminnanjohtaja Heli Siitari.

Nuorten lintujen selviämismahdollisuudet ovat luonnostaan heikommat, joten niiden metsästyksellä ei ole yhtä voimakasta vaikutusta metsäkanalintukantojen kestävyyteen kuin vanhemmilla linnuilla.

Syyssoitimella metsästystä tulisi välttää, sillä soidinpyynti altistaa juuri parhaiten lisääntyvät yksilöt helposti liian voimakkaalle verotukselle.

Vastoin vanhoja uskomuksia ovat vanhat mustat koiraat erittäin tärkeitä lajin lisääntymiselle. Niillä on suuri merkitys ryhmäsoitimen houkuttelevuudelle, muistuttaa Siitari.

"Esimerkiksi teeret ovat uskollisia soidinpaikalleen. Vanhat kukot houkuttelevat sinne naaraita ja pitävät yllä populaation hyvää perinnöllistä laatua. Kaikkein aktiivisimpina soidinvierailijoina nämä vanhat huippukukot joutuvat helposti soidinmetsästyksen saaliiksi."

Jos huippukukot ammutaan, eivät naaraat enää ilmesty soitimelle. Kerran pois ammuttu soidin harvoin enää elpyy.

Saalistilaston mukaan viime vuonna ammuttiin 88 000 teertä, 35 900 metsoa ja 20 300 riekkoa.

Edellinen kanalintukantojen huippuvuosi oli vuonna 2011. Silloin saaliit olivat yli 20 vuoteen suurimmat. Metsoja ammuttiin 73 000, teeriä yli 240 000 ja riekkoja 61 000.

Lue lisää

Metsäkanalintujen saalismäärä kasvoi viidenneksellä – teeriä saaliiksi yli kolmannes edellisvuotta enemmän

Aarre: Niilo Reilin Toivo-koira etsii leimikoista kanalintujen pesiä – kymmenen hehtaarin tarkistus sujuu koiralta parissa tunnissa

Kaurispukeille katettiin pitopöytä – makean ja suolaisen yhdistelmä on vastustamaton

Metson ja teeren talvipyynti alkoi vuosikymmenten tauon jälkeen pohjoisessa