Erä

Ennätys rikki: Riistakolmioita laskettiin enemmän kuin kertaakaan aiemmin tällä vuosituhannella

Tänä kesänä laskettiin 1 031 riistakolmiota. Vastaava määrä on saavutettu viimeksi 1990-luvulla.
Markku Vuorikari
Riistakolmiolaskentoja on tehty 1980-luvun lopulta lähtien.

Suomen riistakeskus kertoo, että riistakolmioita laskettiin tänä vuonna enemmän kuin kertaakaan 2000-luvulla. Riistakolmioiden kesälaskennalla seurataan metsäkanalintukantojen muutoksia.

Tänä kesänä laskettiin 1 031 riistakolmiota. Vastaava määrä on saavutettu viimeksi 1990-luvulla. Eniten laskentoja tehtiin Oulun riistakeskusalueella, jossa lukumäärä oli 162 kappaletta. Kakkospaikalle ylsi Lappi 156 riistakolmiollaan. Kolmanneksi eniten riistakolmioita laskettiin Kainuussa, jossa lukema oli 99 kappaletta.

"Tuhannen riistakolmion laskeminen on huikea vapaaehtoistyön voimannäyte. 12 000 kilometriä kompassisuoraa laskentalinjaa vaihtelevassa maastossa vain kahden viikon aikana, on syvää kunnioitusta herättävä suoritus", riistapäällikkö Olli Kursula Suomen riistakeskuksesta sanoo tiedotteessa.

Laskennan tuloksena saadaan selville metsäkanalintujen eli metson, teeren, pyyn sekä riekon tiheydet, poikasosuudet, keskimääräinen poikuekoko ja poikueellisten naaraiden määrä. Luvut kertovat, kuinka paljon lintuja on suhteessa aikaisempiin vuosiin, ja miten lintujen lisääntyminen on onnistunut.

Riistakolmiolaskentoja on tehty 1980-luvun lopulta lähtien.

Lue lisää:

Riistakolmiolaskentojen perusteella kanalintukannat ovat pääsääntöisesti edelleen kasvussa, vaikka alueellista vaihtelua onkin paljon

Lumijälkiä laskettiin tänä talvena vähemmän kuin viitenä edellisenä talvena keskimäärin – paksu lumi hankaloitti riistakolmiolaskentoja

Lue lisää