Erä

Merivartiosto tarkasti yli sata vesilintujen metsästäjää – osalla metsästäjistä patruunoissa lyijyhauleja tai liikaa patruunoita lippaissa

Valtaosa tarkastuksista sujui ilman negatiivisia mainintoja.
Lari Lievonen
Kun metsästetään itselataavalla kertatuliaseella vesilintuja, lippaaseen saa mahtua vain kaksi patruunaa. Lippaan lisäksi piipussa saa olla patruuna.

Vesilintujen metsästyskausi alkoi 20. elokuuta. Länsi-Suomen merivartiosto on valvonut metsästyskauden aloitusta yhdessä poliisin, riistanhoitoyhdistyksen metsästyksenvalvojien, metsästyksenvartijoiden ja metsähallituksen erätarkastajien kanssa.

Tarkastuksia tehtiin ensimmäisten päivien aikana yli sadalle metsästäjälle ja valtaosa tarkastuksista sujui ilman negatiivisia mainintoja, tiedottaa merivartiosto.

Huomioitavaa löytyi puoliautomaattiaseiden patruunamääristä, joista kirjattiin jatkotoimenpiteitä. Kun metsästetään itselataavalla kertatuliaseella vesilintuja, lippaaseen saa mahtua vain kaksi patruunaa. Lippaan lisäksi piipussa saa olla patruuna.

Myös haulikonpatruunoiden haulien laadusta löytyi huomautettavaa, todetaan merivartioston tiedotteessa. Osalla metsästäjistä oli mukanaan haulikonpatruunoita, joissa oli lyijyhaulit. Lyijyhaulien käyttö kiellettiin vesilinnustuksessa Suomessa jo yli 20 vuotta sitten, vuonna 1996.

Lyijyhaulit ovat myrkyllisiä ja kulkeutuvat muun muassa vahingoittuneita vesilintuja syövien petoeläinten ja -lintujen elimistöihin aiheuttaen lyijymyrkytyskuoleman.

Merivartiosto jatkaa metsästyksenvalvontaa yhdessä muiden viranomaisten kanssa läpi metsästyskauden.

Lue lisää

Yle uutiset: Jään paksuus vaihtelee paljon – merivartiosto varoittaa heikoista jäistä

Eräpartion ja paikallisten kohtaamisissa eivät tunteet kuohu – rikosylikomisario toivoo, että SusiLife-hankkeen päättyminen vuonna 2025 ei päätä eräpartiotoimintaa

Itä-Suomen poliisilla on tutkinnassa kaksi karhujahdissa tapahtunutta metsästysrikosta

Video: Haulikkoammunnan asentovirheet kannattaa korjata heti – osaava opettaja antaa oppilailleen runsaasti itseluottamusta