LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Erä

Palautusistutuksissa uusi askel: Ensimmäiset metsäpeurat vapautettiin Lauhanvuoren kansallispuistoon

Totutustarhasta päästettiin ensiksi ulos neljä nuorta aikuista hirvasta.
Tiina Mäkelä/Metsähallitus
Vapautetuilla hirvailla on värikkäät korvamerkit, jotka mahdollistavat eläinten yksilöllisen tunnistamisen.

Metsäpeuran palautusistutukset etenevät Lauhanvuoren kansallispuistossa Kauhajoen ja Isojoen rajalla. Tiistaina vapautettiin ensimmäiset neljä nuorta aikuista hirvasta totutustarhasta ulos.

Vapautetuista eläimistä kolme on peräisin suomalaisista eläintarhoista, ja yksi on syntynyt totutustarhassa viime vuoden kesällä.

”Metsäpeurojen rykimäaika alkaa olla käsillä, ja nuoremmat urokset jäisivät silloin helposti valtahirvaan jalkoihin”, Metsähallituksen projektipäällikkö Sakari Mykrä-Pohja perustelee ensimmäisenä vapautettujen yksilöiden valintaa tiedotteessa.

Eläinten vapautuskäytäntöjä ja -aikataulua on punnittu huolellisesti muun muassa siksi, että Lauhanvuoren kansallispuisto kuuluu nykyisellään susilauman reviiriin.

Mykrä-Pohjan mukaan vapautettujen yksilöiden selviämistä seurataan tarkasti. Palautusistutusten jatkosta päätetään ensimmäisestä vaiheesta saatujen kokemusten perusteella.

Vapautetuilla hirvailla on värikkäät korvamerkit, jotka mahdollistavat eläinten yksilöllisen tunnistamisen. Kahdelle hirvaalle kiinnitettiin lisäksi pieni GPS-lähetin.

Metsäpeuroja on tarkoitus vapauttaa Lauhanvuoren lisäksi myös Seitsemisen kansallispuistoon, jossa sijaitsee toinen totutustarha. Seuraavat vapautukset ovat ajankohtaisia myöhemmin syksyllä rykimäajan päätyttyä.

Eläimiä on tarkoitus vapauttaa tarhoista luontoon vuoteen 2022 saakka.

Palautusistutusten tavoitteena on palauttaa metsäpeura entisille asuinsijoilleen läntiseen Suomeen. Palautukset ovat osa vuonna 2016 alkanutta, EU-rahoitteista metsäpeuran kannanhoito- ja suojeluhanketta nimeltään MetsäpeuraLIFE.

Metsäpeura metsästettiin Suomesta sukupuuttoon noin sata vuotta sitten.

Lue lisää:

Metsäpeurojen totutustarhat Seitsemisessä ja Lauhanvuoren kansallispuistossa saivat viime viikolla uusia asukkaita – katso video peurojen pyynnistä

Villejä metsäpeuroja siirrettiin Kuhmosta Länsi-Suomen kansallispuistoihin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsähallituksen pääjohtajakisa tiivistyy, loppusuoralla viisi ehdokasta

Metsäpeurojen palautusistutushankkeessa on koettu eläintappioita – sekä Seitsemisessä että Lauhanvuoressa molemmissa on yksi peura vähemmän

Metsähallitusta toistaiseksi luotsaavalle Tuomas Hallenbergille metsästys on sydämen asia