Erä

Luonnosta saattaa taas löytyä voimakkaasti kalauutteelta haisevia ruskeita paloja – niihin koskemisella on ikävät seuraukset

Jos kalauutteelta haisevia ruskeita paloja löytyy jostain syystä asuintalojen pihapiiristä, haluaa Ruokavirasto tietää asiasta.
Ruokavirasto/Tiina Nokireki
Mikäli jostain syystä rokotetta joutuu ihmisen tai lemmikin suun, nenän tai silmien limakalvoille, tulee näitä alueita huuhdella heti runsaalla vedellä 15 minuutin ajan.

Ruokavirasto kertoo, että se aloittaa raivotaudin syöttirokotteiden lentolevityksen maamme kaakkoisrajalle tämän viikon perjantaina 13. syyskuuta. Lentolevitykset jatkuvat aloituspäivästä noin kuukauden ajan.

Syöttirokotteiden levittämisen tavoitteena on estää luonnonvaraisilla eläimillä esiintyvän metsäraivotaudin leviäminen Suomeen. Ruokaviraston mukaan Suomi on vuodesta 1991 lähtien ollut raivotaudista vapaa maa.

Raivotautisyöttirokotteita on käytetty menestyksekkäästi jo vuosikymmenten ajan eri puolilla maailmaa metsäraivotaudin torjuntaan. Syöttirokotteiden levittäminen luontoon on osoittautunut ainoaksi tehokkaaksi tavaksi hävittää raivotauti suuriltakin alueilta.

Rokotteet levitetään kaakkoisrajalle noin 40 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka ulottuu Ilomantsista Virolahdelle. Lisäksi rokotteita levitetään 20 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka kulkee etelärannikkoa pitkin itärajalta Pyhtäälle.

Lentolevityksen kokonaispinta-ala on noin 10 000 neliökilometriä. Lentoja tehdään päivittäin aamuseitsemän ja iltayhdeksän välillä arviolta noin viiden viikon ajan.

Syötit pudotetaan lentokoneesta 60–70 metrin välein. Ruokavirasto korostaa tiedotteessaan, että rokotteita ei pudoteta pihoille, asutuskeskuksiin eikä vesistöihin. Jos syöttejä kuitenkin löytyy runsaasti hyvin pieneltä alueelta tai asuintalojen pihapiiristä, Ruokavirasto kehottaa ilmoittamaan asiasta heille.

Syöttirokotteet ovat noin 5 x 4,5 x 1,5 senttimetrin kokoisia ja noin 30 gramman painoisia, voimakkaasti kalauutteelta haisevia ruskeita paloja. Heikennettyjä raivotautiviruksia sisältävät rokotteet ovat nesteenä foliokapselissa syöttien sisällä.

Ruokavirasto korostaa, että maastosta löydettyihin syöttirokotteisiin ei saa koskea. Niihin koskeminen johtaa siihen, että pienpedot jättävät syötit syömättä niihin tarttuneen ihmisen hajun vuoksi, ja rokottaminen epäonnistuu.

Sen sijaan asutuksen lähelle pudonneet rokotteet, Ruokavirasto kehottaa siirtämään suojakäsineitä käyttäen metsän reunaan tai muuhun suojaisaan paikkaan, jotta lapset tai koirat eivät koskisi niihin.

Mikäli jostain syystä rokotetta joutuu ihmisen tai lemmikin suun, nenän tai silmien limakalvoille, tulee näitä alueita huuhdella heti runsaalla vedellä 15 minuutin ajan. Jos rokotetta joutuu avohaavoihin tai rikkinäiselle iholle, on haavoja pestävä runsaalla vedellä ja saippualla 15 minuutin ajan. Sen jälkeen ne tulee vielä puhdistaa 70 prosentin alkoholilla. Puhdistamisen jälkeen tulee ottaa yhteyttä terveyskeskukseen.

Raivotaudin esiintymistä seurataan jatkuvasti tutkimalla näytteitä luonnonvaraisista eläimistä. Tämän vuoksi rokotusalueella ja sen läheisyydessä metsästettyjä kettuja, supikoiria ja muita pienpetoja on tärkeää lähettää Ruokavirastoon seurantatutkimuksiin. Eläinnäytteistä virasto seuraa rokotesuojan kattavuutta ja raivotaudin mahdollista esiintymistä.

Lue lisää:

Evira: Jos löydät maastosta tällaisen ruskean palan, älä koske siihen

Lue lisää

Elintarvikkeissa huomattujen vakavien virheiden määrä on kymmenkertaistunut viimeisen vuosikymmenen aikana – mistä on kyse?

Elintarvikkeiden takaisinvedot kuluttajan turvana

Koirarekisterin ylläpitäjäksi kaavailtu Ruokavirasto suhtautuu hankkeeseen vastakarvaisesti – valtaosa lausunnonantajista puoltaa rekisteriä

Jos metsään haluat mennä nyt, voit löytää kalalle haisevan klöntin – se ei ole "sitä itseään"