Erä

Pantasupikoiran pyydystämisellä voi tienata 50 euron lahjakortin – supikoirahanke on onnistunut estämään lajin leviämisen Ruotsiin ja Norjaan lähes tyystin

Lapissa metsästäviä kehotetaan poistamaan havaitut supikoirat ja ilmoittamaan saaliista Oma riista -palvelussa.
Kari Kyto
Suomen riistakeskus kerää havainto- ja saalistietoja Lapin supikoirista. Niitä voi syöttää Oma riista -palveluun.

Supikoiran tehopyyntiin kannattaa osallistua kuluvana metsästyskautena, kannustetaan Suomen riistakeskuksen tiedotteessa.

Uuden vieraslajistatuksen myötä supikoiraa koskeva lainsäädäntö on muuttunut.

Keinovalon ja pimeätähtäimen käyttö on sallittua haitallisten vieraslajien pyynnissä eikä lisääntymisaikaista rauhoitusta enää ole. Lappiin suuntaavia metsästäjiä kehotetaan poistamaan havaitut supikoirat luonnosta ja ilmoittamaan saaliista Oma riista -palvelussa.

Lapissa toimii pohjoismainen supikoirahanke, jonka tavoitteena on pysäyttää vieraspedon leviäminen Norjaan ja Ruotsiin.

Suomen riistakeskuksen koordinoiman hankkeen toteutuksesta vastaa Lapissa Juha Mäkimartti. Päätoimenpiteenä on tehopyynti Pohjois-Suomessa sekä merenkurkussa. Lisäksi hanke kouluttaa paikallisia metsästäjiä, sekä tarjoaa kalustoa pyyntiin.

Jos metsästysseuraa kiinnostaa supikoiran pyyntikoulutus tai Kanu-loukkujen teko, kannattaa olla yhteydessä Mäkimarttiin, kehotetaan tiedotteessa.

Supikoira on Suomen luontoon kuulumaton vieraslaji ja haitallinen maassa pesiville linnuille, sammakoille ja alkuperäisluonnon monimuotoisuudelle sekä tautien kuten kapin ja trikiinin levittäjä.

"Ei voi liiaksi kiittää metsästäjien tekemää työtä supikoirien vähentämisessä. Toivottavasti työ jatkuu samalla tarmolla. Ruotsin supikoirasaalis lasketaan kymmenissä yksilöissä, mikä kertoo kannan pysyneen maltillisena. Lisäksi leviäminen Norjaan on onnistuttu estämään", Mäkimartti kertoo.

Suomen riistakeskus kerää havainto- ja saalistietoja Lapin supikoirista. Niitä voi syöttää Oma riista -palveluun.

Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosissa on noin 10 GPS-pantaa kantavaa Judas-supikoiraa. Niitä hyödynnetään, jotta saadaan mahdollisimman hyvä tilannekuva supikoiran esiintymisestä ja voidaan kohdentaa tehopyynti oikein.

Pantasupikoiran pyydystämisestä saa 50 euron lahjakortin Retkitukkuun. Myös muista Lapissa tehdyistä supikoirahavainnoista voi ilmoittaa Mäkimartille.

Lue lisää

Merkittäviltä lintuvesiltä poistetaan supikoiria ja minkkejä – "Monimuotoinen luonto tarvitsee metsästäjien apua"

Isokauris eli saksanhirvi on leviämässä Suomeenkin leudontuvien talvien myötä

Supikoirako paha pesärosvo?

Ympäristöministeri Mikkonen tarttuu karhukohuun: "Pienpetojen pyydystykseen tarkoitetuista jalkaraudoista tulee päästä eroon"