Erä

Uni-koira kuoli ohikulkijan piittaamattomuuden vuoksi – metsästäjä vetoaa autoilijoihin: "Hiljennä ihmeessä!"

Nuori hirvikoira Uni jäi auton alle, kun ohikulkija ei piitannut metsästäjien pysähtymismerkeistä.
Juha Harju
Metsästysaikana autoilijoiden kannattaisi havainnoida ympäristöä erityisen valppaasti. Arkistokuva ei liity jutun tapaukseen.

Syksyn hirviaika on riskialtista paitsi autoilijoille, myös jahtityötä tekeville metsästyskoirille – autoilijoiden vuoksi. Suurriistan metsästäjä ja koiria kasvattava Matti Myllynen julkaisi maanantaina Facebook-päivityksen, jossa hän vetosi autoilijoihin.

"Olitpa metsämies, viherpiipertäjä tai muuten vaan autoileva lomalainen tai työmatkalainen, jos näet että tien varressa punapukuiset jahtimiehet tai vaikka maastopukuisetkin huiskuttavat sinulle pysähtymismerkkiä, niin hiljennä ihmeessä", hän kirjoitti.

Vetoomuksen taustalla oli jahti, jossa nuori hirvikoira Uni jäi Pohjois-Suomessa ohikulkijan auton alle.

"Karhunkaatajan Unin jahtikaverit yritti kyllä varoittaa kiireistä ruskaturistia, mutta lisää usvaa putkeen vaan", lappeenrantalainen Myllynen kuvaili tapahtumia.

Koira oli päästetty metsään useiden kilometrien päässä tiestä, mutta kun hirvi ja koira kulkevat helposti kymmeniä kilometrejä, Uni päätyi kohtalokkaasti tien kohdalle.

Koiran päälle ajanut autoilija ei pysähtynyt paikalle lainkaan, mutta hänet tavoitettiin myöhemmin rekisterinumeron perusteella.

Myllynen korostaa, että metsästäjien varoituksiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä tielle voi olla tulossa myös hirvi. Silloin kuljettajalle itselleenkin voi käydä huonosti, ellei tämä huomaa hiljentää vauhtia ajoissa.

"Suomessa kaadetaan vuosittain noin 70 000 hirveä. Jos metsästys loppuisi, siitä koituisi valtavat vahingot liikenteessä. Metsästäjät tekevät myös pyyteetöntä talkootyötä, kun he käyvät jäljestämässä ja lopettamassa kolareissa loukkaantuneita eläimiä", hän muistuttaa metsästyksen merkityksestä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Isot eläimet liikkeellä

Oma riista -palvelu korvaa näppituntuman ja miesmuistin hirviverotuksen suunnittelussa – ennen suunniteltiin, metsästettiin ja kuultiin vasta seuraavana keväänä miten meni

Mies ajoi varastetulla rekalla autoja päin Saksassa – 16 loukkaantui