Erä

Meppi Elsi Katainen jätti kirjallisen kysymyksen lyijykiellosta – "Ymmärtääkö komissio käytännön haasteet?"

Euroopan komission tulee vastata Kataisen kirjalliseen kysymykseen 3 viikon kuluessa.
Lari Lievonen
Europarlaamentaarikko Elsi Katainen pitää lyijykieltoa esimerkiksi vesilintujen metsästyksessä ja niiden elinympäristöissä tarpeellisena ja perusteltuna.

Europarlamentaarikko Elsi Katainen on jättänyt kirjallisen kysymyksen EU-komissiolle koskien komission aikeita rajoittaa tai jopa kokonaan kieltää lyijyn käyttö hauli- ja -luotimateriaalina metsästyksessä ja ammunnassa sekä kalastuksessa.

Komission kaavailemat toimet ovat Kataisen mukaan aiheuttaneet huolta Suomessa, sillä yksiselitteinen luopuminen lyijystä on haasteellista.

"Lyijykielto esimerkiksi vesilintujen metsästyksessä ja niiden elinympäristöissä on tarpeellinen ja perusteltu. Mutta jos metsästetään kuivalla turvemaalla, taikka harjoitellaan ampumaradalla, ovat riskit pieniä. Tällaisia totaalikieltoja ei voida asettaa miettimättä perinpohjaisesti seurauksia", Katainen toteaa.

Monissa lyijyn korvaavissa materiaaleissa ongelmaksi nousevat muun muassa käyttöturvallisuus, kohoavat harjoittelukustannukset sekä mahdolliset haitat metsätaloudelle. Metsästäjien ja ampujaharrastajien keskuudessa on pelätty lajien tulevaisuuden puolesta. 

"Ymmärtääkö EU:n komissio lyijystä luopumiseen liittyvät käytännön haasteet ja miten komissio aikoo varmistaa, että sen toimet lyijyhaittojen ehkäisemiseksi ovat kohtuullisia ja oikeudenmukaisia metsästäjille, ampumaharrastajille ja kilpa-ampujille?", kysyy Katainen komissiolta.

Euroopan komission tulee vastata Kataisen kirjalliseen kysymykseen 3 viikon kuluessa.

EU:ssa valmisteilla lyijyn totaalikielto ammuksissa ja kalastusvälineissä – "Osasta metsästysaseita voi tulla käyttökelvottomia"

Teräs on suosituin lyijyä korvaava haulimateriaali sorsastukseen halvan hinnan takia

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Merivartiosto tarkasti yli sata vesilintujen metsästäjää – osalla metsästäjistä patruunoissa lyijyhauleja tai liikaa patruunoita lippaissa

Helsinkiläismies aloitti metsästyksen ja kirjoitti siitä kirjan – ruokailutottumusten eettisyyden pohtiminen sai haluamaan riistalihaa perheen pöytään

EU:ssa valmisteilla lyijyn totaalikielto ammuksissa ja kalastusvälineissä – "Osasta metsästysaseita voi tulla käyttökelvottomia"