Suomalaisessa villisiassa havaittiin Aujeszkyn taudin vasta-aineita – edellinen tapaus lähes 40 vuotta sitten - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Suomalaisessa villisiassa havaittiin Aujeszkyn taudin vasta-aineita – edellinen tapaus lähes 40 vuotta sitten

Suomi on virallisesti vapaa Aujeszkyn taudista, eikä tautia ole Suomessa koskaan todettu tuotantosioilla.
Lari Lievonen
Ruokavirastosta korostetaan, että nyt todettu tapaus ei vaikuta Suomen asemaan Aujeszkyn taudista vapaana maana. Kuvan villisika ei liity tapaukseen.

Tohmajärvellä syyskuun alussa kaadetusta luonnonvaraisesta villisiasta on löydetty Aujeszkyn taudin vasta-aineita.

Tämä pääasiassa sioissa esiintyvä tauti voi tarttua myös muihin eläinlajeihin mutta ei kuitenkaan ihmiseen.

Sioilla Aujeszkyn taudin oireina voi esiintyä muun muassa korkeaa kuumetta, heikkoutta, ruokahaluttomuutta, hengitystieoireita, ennen aikaisia synnytyksiä, keskushermosto-oireita sekä korkeaa kuolleisuutta erityisesti pikkuporsaissa. Virustartunta voi myös esiintyä täysin oireettomana.

Koska tauti voi levitä sairastuneen sian tai villisian ruhonosien ja elimien välityksellä, ei kypsentämättömiä ruhonosia tai elimiä tule antaa koirille tai kissoille.

Jos epäilee sioilla Aujeszkyn tautia, tulee olla viipymättä yhteydessä kunnaneläinlääkäriin.

Suomi on virallisesti vapaa Aujeszkyn taudista, eikä tautia ole Suomessa koskaan todettu tuotantosioilla. Ruokavirastosta korostetaan, että nyt todettu tapaus ei vaikuta Suomen asemaan Aujeszkyn taudista vapaana maana.

Edellisen kerran luonnonvaraisella villisialla on todettu Aujeszkyn taudin vasta-aineita vuonna 1980. Edellinen epäily oli joulukuun 2015 lopulla. Se kuitenkin osoittautui vääräksi.

Tautia esiintyy verraten yleisesti muualla Euroopassa elävissä villisioissa.

Lue lisää

Koronarajoitusten purku palauttaa valvojat kentälle – Ruokavirasto ohjeistaa valvojia koronaturvallisiin tarkastuksiin

Eräohjelmassa saadaan majava saaliiksi heti tappavilla raudoilla Kauhajoella – jaksossa vieraillaan myös Tunisiassa villisikajahdissa

Alkuperältään koronan kaltaiset taudit lisääntyvät – Ruokaviraston pääjohtaja: "Eläimistä ihmisiin siirtyvät taudit ovat kasvava uhka"

"Pandemia on pirisevä herätyskello, johon on syytä havahtua" – Ruokaviraston Antti-Jussi Oikarinen: "Jokapäiväinen ruoka ei ole itsestäänselvyys"