Kalastusoppaalla on korkea pumaskapino: vuokraveneenkuljettajan tutkinto, vesialueen opaslupa, liikennöintilupa kaluston kuljetuksen, taksilupa ja taksiksi rekisteröity auto asiakkaiden kuljetukseen - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Kalastusoppaalla on korkea pumaskapino: vuokraveneenkuljettajan tutkinto, vesialueen opaslupa, liikennöintilupa kaluston kuljetuksen, taksilupa ja taksiksi rekisteröity auto asiakkaiden kuljetukseen

Hygieniapassi ja ensiapukurssi sekä yrityksen omavalvonta- ja turvallisuussuunnitelmat ovat peruskauraa.
Lari Lievonen
Kalastusopas Matti Pasasen Kalastusretket-nimisen yrityksellä on ensimmäinen toimintavuosi. Kalastuskajakit olivat ensimmäinen iso investointi.

Noin vain ei kalastusoppaan ammattia voi ryhtyä harjoittamaan. Joensuulainen kalastusopas ja -kouluttaja Matti Pasanen myöntää, että erilaisten lupien tarve yllätti kalastuskonkarinkin.

Jos haluaa kuljettaa asiakkaita moottoroidulla veneellä, on suoritettava vuokraveneenkuljettajan tutkinto. Tutkintoon sisältyy vaatimus ensiapukurssin suorittamisesta.

Opastoiminnassa käytettävä alus on rekisteröitävä ja kuljettajan pätevyysvaatimukset tulee tarkistaa Liikenteen turvallisuusvirastosta Trafista.

Kun kalastusoppaalla on asiakkaita matkassa, kyse on järjestetystä tilaisuudesta ja opastoiminnasta.

Kalastusta varten oppaalla on oltava joko osakaskunnan myöntämä lupa opastoimintaan ja kalastukseen tai hänen on hankittava alueellisen ely-keskuksen opaslupa yleisvesille. Erityiskalastusalueille tarvitaan oma lupansa vesialueen omistajalta.

Näitten lupien lisäksi asiakkailla on oltava kalastonhoitomaksu maksettuna.

"Minulla on ely-keskuksen lupa, joka kattaa koko Järvi-Suomen", Pasanen kertoo.

Ilman hygieniapassia ei saa tehdä ruokaa tai eväitä asiakkaille. Yrityksen omavalvonta- ja turvallisuussuunnitelmat täytyy olla kunnossa.

Kaluston kuljetukseen Trafi vaatii liikennöintiluvan.

Jos kalastusopas hakee ja kuljettaa asiakkaita autolla, hänellä on oltava Trafin myöntämä taksilupa ja kulkuneuvo pitää rekisteröidä taksiksi.

"Taksiksi rekisteröitävän auton hankkiminen kuuluu tulevaisuuden suunnitelmiin."

Lue lisää

Traficom aikoo selvittää onko aihetta tutkia Valtran etuakselivaurioita tarkemmin – ylitarkastaja ei tunne tapausta entuudestaan

Kalastuskajakilla pääsee kaislikkoon hauen narraukseen – hauenpyynti kiinnostaa erityisesti ulkomaalaisia matkailijoita

Trafi yllätettiin henkilötunnusten vuotamisesta elokuussa – sen jälkeen kohupalvelua rukattiin useasti ennen sulkemista

Tietosuojavaltuutettu kritisoi kovin sanoin Trafin ajokorttitietopalvelua