Erä

Metsähanhien metsästyskausi alkoi tänään – Suomen riistakeskus kannustaa metsästäjiä lähettämään hanhien päitä tutkimusnäytteiksi

Tieto saaliin alalajikoostumuksesta on tärkeimpiä tietotarpeita metsähanhen kannanhoidossa. Sekä taiga- että tundrametsähanhien metsästys on sallittu.
Hannu Huttu
Metsähanhien metsästys on mahdollista erikseen nimetyissä kunnissa ja maakunnissa 30. marraskuuta asti.

Metsähanhen metsästyskausi alkoi tänään tiistaina Suomen kaakkoisosassa. Metsästys on mahdollista erikseen nimetyissä kunnissa ja maakunnissa. Metsästyskausi päättyy 30. marraskuuta.

Metsähanhen molemmat alalajit, taigametsähanhi ja tundrametsähanhi, ovat sallittua riistaa. Aika- ja aluerajoituksen tavoitteena on kohdentaa metsästys metsähanhen runsaslukuiseen alalajiin, tundrametsähanheen, tiedottaa Suomen riistakeskus.

Metsähanhisaaliista on tehtävä virallinen saalisilmoitus Oma riista -palvelussa tai postitse virallisella lomakkeella, joka on tulostettavissa Suomen riistakeskuksen sivuilta.

Ilmoitus suositellaan tehtäväksi vuorokauden kuluessa. Lakisääteinen raja ilmoitukselle on seitsemän vuorokautta.

Riistakeskus kannustaa metsästäjiä lähettämään saaliiksi saatujen metsähanhien päitä tutkimusnäytteiksi. Päänäytteistä määritetään hanhen alalaji DNA-analyysillä.

Analyysitulosta verrataan nokan väritykseen sekä nokan ja pään mittasuhteisiin. Keräyksen tavoitteena on tarkentaa valokuvasta tehtävän alalajinmäärityksen tarkkuutta, jotta kuvakeräyksellä saadaan tulevaisuudessa mahdollisimman laadukasta tietoa pienin kustannuksin.

Pää pitää leikata irti kaulan alaosasta ja pakastaa paperiin käärittynä. Näyteasioissa metsästäjän pitää olla yhteydessä riistakeskuksen riistasuunnittelija Antti Piiroseen. Näytteet noudetaan metsästäjiltä kootusti metsästyskauden jälkeen.

Näytteitä keränneet metsästäjät saavat raportin keräyksen onnistumisesta ja lintujen alalajista.

Vuonna 2017 riistakeskus keräsi saaliskuvia ja niiden perusteella 85 prosenttia saalislinnuista oli tundrametsähanhia. Vuoden 2018 syksyllä kerättiin saaliiksi saatujen metsähanhien päitä ja DNA-analyysin mukaan 88 prosenttia linnuista oli tundrametsähanhia.

Pääkeräys tehdään luottamuksellisesti, muistutetaan riistakeskuksesta. Tieto saaliin alalajikoostumuksesta on tärkeimpiä tietotarpeita metsähanhen kannanhoidossa.

Metsähanhien metsästys on sallittu seuraavasti:

Etelä-Karjala: Koko maakunta.

Etelä-Savo: Enonkoski, Puumala, Savonlinna ja Sulkava.

Kymenlaakso: Koko maakunta.

Pohjois-Karjala: Kitee, Liperi, Rääkkylä ja Tohmajärvi.

Päijät-Häme: Orimattila.

Uusimaa: Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo ja Pukkila.

Muualla Suomessa metsästys on kielletty.

Lue lisää