Erä

Ministeriö kommentoi EU-tuomioistuimen ratkaisua susiasiassa: "Tiukempi kuin odotettiin, tiukempi kuin julkisasiamiehen ratkaisuehdotus"

MMM on sopinut keskeisten sidosryhmien kanssa kokouksesta, jossa käsitellään ennakkoratkaisua ja sen vaikutusta mahdolliseen kannanhoidolliseen metsästykseen.
Markku Vuorikari
Arkistokuva Ähtärin eläinpuistosta.

Euroopan unionin tuomioistuin otti torstaina kantaa ennakkoratkaisussaan suden kannanhoidolliseen metsästykseen. Maa- ja metsätalousministeriön näkemykseen mukaan ratkaisu oli tiukempi kuin julkisasiamiehen ratkaisuehdotus ja tiukempi kuin odotettiin.

"Susien laittoman tappamisen ehkäiseminen on sinällään hyväksyttävä perustelu kannanhoidollisten kaatolupien myöntämiselle, mutta mikäli kannanhoidollista metsästystä aiotaan jatkaa, edellyttää se ministeriöltä ja Suomen riistakeskukselta vahvoja tieteellisiä näyttöjä siitä, että laillisella metsästyksellä voitaisiin laittomuuksia ehkäistä", sanoo maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Sami Niemi.

Ministeriö tiedottaa sopineensa keskeisten sidosryhmien kanssa kokouksesta, jossa käsitellään ennakkoratkaisua ja sen vaikutusta mahdolliseen kannanhoidolliseen metsästykseen.

Ennakkoratkaisun mukaan suden suotuisan suojelutason turvaaminen edellyttää yhteistyötä Ruotsin ja Norjan kanssa.

"Tähän liittyen talven aikana onkin ministeriöltä tulossa uusia avauksia. Yhteistyötä on tiivistetty viimeisten vuosien aikana merkittävästi", Niemi toteaa.

Poikkeuslupia koskeva käsittely palaa ennakkoratkaisun jälkeen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. KHO pyysi välipäätöksessään marraskuussa 2017 ennakkoratkaisua EU-tuomioistuimelta.

KHO ratkaisee ennakkoratkaisun pohjalta, olivatko vuoden 2016 poikkeusluvat luontodirektiivin mukaisia.

Ministeriö muistuttaa tiedotteessaan, että tuomioistuimen ratkaisu ei vaikuta poliisin myöntämiin turvallisuusperusteisiin lopettamismääräyksiin eikä Suomen riistakeskuksen vahinko- ja turvallisuusperusteisiin poikkeuslupiin.

Prosessi lähti alun perin liikkeelle, kun Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola – Pohjois-Savo-Kainuu ry valitti poikkeusluvista hallinto-oikeuteen. Oikeus jätti valitukset tutkimatta, mutta korkein hallinto-oikeus antoi valitusluvan ja päätyi lopulta pyytämään EU-tuomioistuimelta ennakkoratkaisua.

”Päätös ilmentää hyvin luontodirektiivin henkeä ja tavoitetta, ja siinä on huomioitu sekä Tapiolan että komission oikeudelle esittämät asiakokonaisuudet”, Luonnonsuojeluliitto Tapiolan edustajat Sari Kantinkoski ja Leena Iivonen kommentoivat ratkaisua.

Myös Suomen Luonnon­suojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä otti ratkaisuun kantaa.

“Suden kiintiömetsästystä ei voi aloittaa ennen kuin Suomen kanta on saatu perinnöllisesti turvalliseksi. Se tarkoittaa vähintään 25:tä lisääntyvää laumaa eli noin 300–500 sutta vuodesta ja vuodenajasta riippuen.”

Lue lisää aiheesta:

EU-tuomioistuimen julkisasiamies otti kantaa sudenpyyntiin – kansallinen direktiivitulkinta ei saanut moitteita

Pohjois-Savon sudenpyynnin poikkeuslupiin ratkaisu EU:n tuomioistuimelta – setviminen jatkuu Suomessa

Lue lisää

Kalmari jyrähtää luontojärjestöille: "Yhdellä puhelinsoitolla olisi voitu selvittää asiaa ja silti jatketaan somessa virheellisen tiedon jakamista"

Suomi, Ruotsi ja Norja syventävät yhteistyötä susiasioissa – tavoitteena muun muassa yhtenäistää kannanseurantamenetelmiä

Sudet tappoivat metsästyskoiran ja useita kanoja Pieksämäellä – poliisi antoi karkotusmääräyksen

Video: Maanviljelijän susihavainto sai ikävän käänteen: "Kissa lähti"