Jämtlanninpystykorva kohtasi kaksi sutta Haapavedellä kesken hirvijahdin, kohtaaminen tallentui videolle – koira pelastui omistajan arvion mukaan sen jämäkän käytöksen ansiosta - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Erä

Jämtlanninpystykorva kohtasi kaksi sutta Haapavedellä kesken hirvijahdin, kohtaaminen tallentui videolle – koira pelastui omistajan arvion mukaan sen jämäkän käytöksen ansiosta

Tuijotuskilpailua siinä käytiin, kuvailee omistaja videon sisältöä. Videon julkaisee kokonaisuudessaan metsästyskanava Korpi Makasiini, julkaisuajankohta selviää pian.
Korpi Makasiini
Metsästyskanava Korpi Makasiini julkaisee hirvijahtivideon, joka sisältää materiaalin susien ja koiran kohtaamisesta. Julkaisuajankohta selviää pian.

Viime sunnuntaina metsästyskanava Korpi Makasiinin porukka oli Haapavedellä hirvijahdissa. Rami Hietaniemen jämtlanninpystykorva Käpyahon Riku lähti hakulenkille valjaat päällä, joihin oli kiinnitetty kamera.

Tarkoituksena oli taltioida materiaalia tulevaa hirvijahtivideota varten. Hirvihaukun ohella kamera taltioi ainutlaatuista materiaalia kahden suden ja hirvikoiran kohtaamisesta.

Hietaniemi kertoo, että ensimmäisen hakulenkin alussa koiran liikehdintä vaikutti oudolta, kun hän seurasi sitä koiran paikannuslaitteen paikannusohjelmiston välityksellä.

Outo käytös sai selityksen päivän päätteeksi, kun koiran kameran sisältöä alettiin selata. Videolla näkyy, miten kuviin ilmestyy kaksi sutta. Toisella susista on paikannuspanta kaulassa ja korvamerkki.

"Tiesimme, että jahtialue on susiriskialuetta, niin kuin iso osa koko Suomea. Samoilta seuduilta susi oli tappanut kaksi koiraa aiemmin. Mutta yhtään toiminnassa olevan pantasuden paikkatietoa alueelle ei ollut tallentunut, eikä muita havaintoja susista ollut", kertoo Korpi Makasiinin tuottaja Petri Roivainen.

Susien ja koiran kohtaaminen kesti noin vartin verran. Kohtaaminen tulee sisältymään hirvijahtivideoon, jonka julkaisuajankohta selviää pian, sanoo Roivainen.

Hietaniemi paljastaa sen verran kohtaamisesta, että hän arvioi koiransa jämäkän käytöksen pelastaneen sen. "Koira ei lähtenyt pakoon, mutta ei myöskään käyttäytynyt liian aggressiivisesti. Tuijotuskilpailua siinä käytiin."

Riku on kohta 7-vuotias hirveä ja karhua haukkuva jämtlanninpystykorva. Koira on myös saavuttanut käyttövalion arvon hirvenhaukkukokeissa.

"Riku on perheenjäsen. Vuonna 2015 menetin yhden koiran susihyökkäyksen seurauksena, ei sellaista toivo tapahtuvan uudelleen."

Hietaniemi kertoo, että myös lauantaina paikannusohjelmiston perusteella koiran käytös oli vaikuttanut samalla tavalla oudolta kuin sunnuntaina. On mahdollista, että koiralla on ollut silloinkin susikohtaaminen. Siitä ei saada varmaa tietoa, sillä kameran materiaali poistettiin.

"Kohtaamisen jälkeen koira jatkoi hakulenkkiä ja aloitti vielä hirvihaukun, hirveä ei siitä tilanteesta kuitenkaan saatu eräksi."

Svensk Jakt: Hirvikoira kuvasi susien hyökkäyksen kimppuunsa - ja selvisi

Lue lisää

Eläinsuojelijoiden kysely EU:n kansalaisille: 86 prosentin mielestä jäsenmaiden pitäisi tukea viljelijöitä susivahinkojen torjunnassa

Metsästäjäliitto: Susikannan kasvu on havaittu kentältä tulleen runsaan palautteenkin kautta – on riski, että syksyllä syntyy susikonflikteja

Auranmaan Viikkolehti: Sudet tappoivat parikymmentä lammasta Tarvasjoella

Länsi-Suomen lumijälkilaskennassa merkittiin 50 susihavaintoa Tassu-järjestelmään – suurin osa havainnoista yksittäisistä tai pareittain kulkevista susista