Luulitko, että borrelioosi on nyt todella yleistä? Tuoreen tutkimuksen mukaan 50 vuotta sitten se oli viisi kertaa nykyistä yleisempää - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Erä

Luulitko, että borrelioosi on nyt todella yleistä? Tuoreen tutkimuksen mukaan 50 vuotta sitten se oli viisi kertaa nykyistä yleisempää

Infektioiden vähenemisen taustalla on osittain se, että nykyään tauti osataan tunnistaa ja hoitaa.
Jarkko Sirkiä
Bakteeriopin apulaisprofessori Jukka Hytösen tutkimusryhmä tutki yhteistyössä THL:n kanssa vuosien 1968–1972 aikana kerättyjä verinäytteitä.

Turun yliopiston tutkimusryhmä on yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa osoittanut, että 1970-luvun taitteessa ihmiset olivat viisi kertaa nykyistä altistuneempia punkkien kantamalle borrelioosille.

THL:n tilastoaineistojen perusteella Lymen borrelioosin ilmaantuvuus on viime vuosien aikana kasvanut ja maantieteellinen levinneisyys laajentunut. Tutkijat pitävät todennäköisenä sitä, että borrelioosia on esiintynyt Suomessa vuosikymmeniä, mutta tähän saakka on ollut epäselvää, miten laajasti ja missä määrin tautia on historiallisesti esiintynyt.

Bakteeriopin apulaisprofessori Jukka Hytösen tutkimusryhmä tutki yhteistyössä THL:n kanssa vuosien 1968–1972 aikana kerättyjä verinäytteitä. Yhteensä 20 prosenttia näistä näytteistä sisälsi borreliabakteeria kohtaan muodostuneita vasta-aineita. Muutama vuosi sitten julkaistiin samankaltainen tutkimus, jossa käytettiin vuonna 2011 kerättyjä verinäytteitä. Näistä näytteistä vain 4 prosenttia sisälsi borreliavasta-aineita.

"Tutkimustulosten perusteella voimme sanoa, että 50 vuotta sitten borreliabakteerin aiheuttamat infektiot ovat olleet varsin yleisiä, ja taudin ilmaantuvuus on ollut paljon korkeampi kuin tänä päivänä", tutkimusryhmässä mukana ollut tohtorikoulutettava Julia Cuellar sanoo yliopiston tiedotteessa.

Cuellarin mukaan infektioiden vähenemisen taustalla on osittain se, että nykyään tauti osataan tunnistaa ja hoitaa.

Tutkimustulokset osoittivat myös, että Lymen borrelioosille altistuneita henkilöitä löytyi 50 vuotta sitten koko Suomesta. Eniten borreliavasta-aineita kantavia henkilöitä oli Etelä- ja Keski-Suomessa.

Tutkimus on julkaistu Clinical Microbiology and Infection -lehdessä.

Lue lisää

Punkkirokotteiden hinnoissa merkittäviä eroja – Mehiläinen vertailun kallein, Saaristolääkärit halvin

Mistä apu pihapiiriin tunkevia verenimijöitä vastaan? Vanha konsti tekee uudelleen tuloaan

HS: Punkki iskee todennäköisimmin tietynikäisiin – kuulutko riskiryhmään?

"Ei voida kulottaa koko Suomea" – punkkeja ei voi hävittää polttamalla tai myrkyttämällä, joten ainoa keino on mukautua