Erä

Luke muistuttaa jälleen kerran, että susia ei siirretä alueelta toiselle – sosiaalisessa mediassa vilkas keskustelu Keuruulla nähdystä Luken autosta

Keuruulla mitattiin metsäntutkimuksen kokeita.
Jarkko Sirkiä
Maastokokeet ja maastossa työskentely ovat olennainen osa luonnonvarojen tutkimusta.

Etenkin sosiaalisessa mediassa käydään vilkasta keskustelua Keuruun alueella liikkuneesta Luonnonvarakeskuksen (Luke) autosta. Viesteissä on mainittu, että auton perässä on ollut koirien kuljettamiseen tarkoitettu kärry perässä.

Auto on Luken Skoda, jolla tutkijat ovat liikkuneet mittaamassa metsäntutkimuksen kokeita 21.10.–23.10, tiedottaa Luke. Auto on liikkunut alueella Mänttä, Keuruu/Haapamäki ja Keuruu/Roosinpohja.

Keuruulle on perustettu vuonna 2015 kokeita, joiden avulla selvitetään purppuranahakkasienen käyttöä taimikonhoidossa. Tutkittavana on, estääkö sieni vesakoitumista.

Tutkijat ovat käyneet mittaamassa vesakoiden kasvua 21.–23.10. Tutkimuksesta saa lisätietoja tutkija Tiina Laineelta, joka on ollut myös maastossa kyseisinä päivinä.

Maastokokeet ja maastossa työskentely ovat olennainen osa luonnonvarojen tutkimusta. Tämän vuoksi etenkin lumettomana aikana Luken työntekijöitä voi kohdata luonnossa. Maastotöitä tekevistä kuitenkin ylivoimaisesti pääosa tekee muita töitä kuin suurpetoihin liittyviä.

Suurpetoihin liittyvät maastotyöt kytkeytyvät pääasiassa vuosittaisiin kannanarviointeihin. Kanta-arviot pohjautuvat maastohavaintoihin, dna-näytteisiin, GPS-paikannuksiin, kuolleisuustietoihin ja tutkimustietoon. Luke ei siirrä susia.

Lue lisää