LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Erä

Hyvin istuva koiratutka ei haittaa koiran suorituskykyä – paikannuslaitteiden käytön vaikutusten tutkiminen olisi eläinfysioterapeutin mielestä perusteltua ja kiinnostavaa

Kotimaisilla valmistajilla Ultracomilla ja Trackerillä ei ole erikseen pienten ja isojen koirien malleja. Kansainvälinen Garmin valmistaa kahta kokoa.
Lari Lievonen
Paikannuslaitteiden valmistajat huomioivat erikokoiset koirat eri tavalla tuotevalikoimissaan. Kuvassa normaalikokoisella hieman alle 9 kiloisella karkeakarvaisella mäyräkoiralla on Trackerin paikannin kiinnitettynä valmistajan pienimpiin liiveihin.

Koiran paikannuslaite on kiistatta tärkeä turva- ja apuväline metsästyksessä. Mutta koiratutkapannan, -liivin tai -valjaiden sopivuutta omalle koiralle on syytä tarkastella kriittisesti, sanoo Eläinsairaalan eläinfysioterapeutti ja Suomen ensimmäinen eläinfysioterapiasta väitellyt tohtori Heli Hyytiäinen.

Hän painottaa, että istuvuus on erittäin tärkeää koiran suorituskyvyn kannalta. "Mikään ei saa puristaa koiran kaulan alueella, sillä henkitorvi on edessä. Mikään ei saa myöskään haitata eturaajojen liikkeitä. Valjaiden ja liivien sovitus on verrattavissa valjakkokoirien valjaiden valintaan."

Hyytiäinen kannustaa tunnustelemaan ja tarkastamaan koiran jahtipäivän jälkeen. Ovatko karvat kuluneet jostain, aristaako koira jotain paikkaa, venytteleekö koira esimerkiksi kaulaa normaalisti? Mahdolliset oireilut voisivat kieliä ongelmista.

Paikannuslaitteiden käyttöä ja käytön vaikutuksia metsästyskoirien fysiologiaan ei ole tutkittu. Mutta aihe olisi Hyytiäisen mielestä tutkimisen arvoinen paikantimien yleisyyden takia.

Paikannin ja sen paino ovat yksi muuttuja. Kuinka kauan ja kuinka usein koira paikanninta käyttää, ovat ne tärkeät muuttujat, joilla on mahdollisia vaikutuksia, pohtii Hyytiäinen.

Paikannuslaitteiden valmistajat ovat huomioineet erikokoiset koirat eri tavalla tuotevalikoimissaan. Esimerkiksi kotimaisilla valmistajilla Ultracomilla ja Trackerillä ei ole pienten koirien malleja erikseen.

Trackerin markkinointipäällikkö Riikka-Tiina Sipilä kertoo, että he suosittelevat pienemmille koirille paikantimen kiinnittämistä valjaisiin, siellä se on helpompi kantaa ja häiritsee vähemmän.

Myös Ultrapointin vaihtoehto pienelle koiralle on kuljettaa paikanninta liivissä.

Garmin valmistaa samasta tuotteesta kahta eri kokoa, pienille ja isoille koirille.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Video: Toimittaja testaa paikannuslaitteet ajavalle mäyräkoiralle – kenen valmistajan passaa parhaiten: Garminin, Ultracomin vai Trackerin?

Tutkapanta turvaa metsästyskoiran kulkua – kauko-ohjattavan huomiovalon ja kaiuttimen avulla voi yrittää karkottaa sutta

Vanhukselle tai muistisairaalle joululahjaksi turvallisuutta – pukinkonttiin palovaroitin tai liesivahti