Tiedätkö sinä, miten pitää toimia, jos auto kolahtaa hirvieläimeen? Moni suomalainen on epävarma osaamisestaan - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Erä

Tiedätkö sinä, miten pitää toimia, jos auto kolahtaa hirvieläimeen? Moni suomalainen on epävarma osaamisestaan

Marraskuussa kirjattiin viime vuonna yli 2 000 riistaonnettomuutta eli pääasiassa hirvi-, peura tai kauriskolaria. Tämä on kuudesosa viime vuoden yli 12 000 riistaonnettomuudesta.
Jarkko Sirkiä
Jos joutuu eläinkolariin, ensimmäiseksi on tärkeää varoittaa muuta liikennettä ja ehkäistä lisäonnettomuuksien syntyminen. Kuvituskuva.

Marraskuu on hirvi- ja valkohäntäpeurakolarien ruuhka-aikaa. LähiTapiolan teettämän kyselytutkimuksen mukaan alle puolet autoilevista suomalaisista arvioi osaavansa toimia oikein, jos ajaisi hirvi- tai peurakolarin.

"Moni on epävarma ylipäänsä toiminnasta onnettomuuspaikalla ja mahdollisesti loukkaantunut hirvieläin tuo tähän oman haastekertoimensa. Tärkeintä eläinkolaripaikalla on ehkäistä lisäonnettomuuksien syntyminen, auttaa loukkaantuneita ja hälyttää apua", LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen sanoo tiedotteessa.

Marraskuussa kirjattiin viime vuonna yli 2 000 riistaonnettomuutta eli pääasiassa hirvi-, peura tai kauriskolaria. Tämä on kuudesosa viime vuoden yli 12 000 riistaonnettomuudesta.

"Peurojen kiima-aika saa eläimet liikkeelle. Aamu- ja iltahämärät osuvat kellojen siirron myötä työmatkaliikenteen huippuhetkiin, jolloin myös peuraonnettomuuksien määrä lisääntyy", Suomen riistakeskuksen riistasuunnittelija Reima Laaja toteaa tiedotteessa.

Kolaripaikalta tehdyn ilmoituksen perusteella hätäkeskuspäivystäjä arvioi tarvetta pelastustoimenpiteille ja poliisin läsnäololle. Samalla tieto onnettomuuspaikasta kulkeutuu eri puolilla Suomea suurriistavirka-apua talkootyönä tekeville metsästäjille.

Tavallisimpia suurriistavirka-aputehtäviä ovat kolareissa loukkaantuneiden hirvieläinten, suurpetojen ja villisikojen jäljestäminen sekä suurpetojen karkotukset taajaan asutulta alueelta.

"Hälytys peura- tai hirvikolaripaikalle tulee usein illalla tai aikaisin aamulla. Tämän vuoksi on tärkeää merkitä kolaripaikka selvästi, jotta metsästäjät voivat tehdä työnsä nopeasti ja helposti", Laaja korostaa.

Jos joutuu eläinkolariin, ensimmäiseksi on tärkeää varoittaa muuta liikennettä ja ehkäistä lisäonnettomuuksien syntyminen. Muuta liikennettä kannattaa varoittaa laittamalla hätävilkut päälle ja asettamalla varoituskolmio 200–300 metrin päähän onnettomuuspaikasta tien onnettomuusalttiille puolelle. Ajoneuvo on syytä siirtää mahdollisuuksien mukaan tien reunaan.

Loukkaantuneista jokaisen tulee huolehtia omien taitojensa ja kykyjensä mukaan. Tarvittaessa loukkaantuneet on syytä siirtää turvaan.

Riistakolarit, joissa toisena osapuolena on hirvieläin, villisika tai suurpeto eli karhu, susi, ilves tai ahma, tulee aina ilmoittaa poliisille. Ilmoitus tehdään soittamalla yleiseen hätänumeroon 112. LähiTapiola vinkkaa, että soitto kannattaa tehdä puhelimeen ladattavalla 112 Suomi -sovelluksella, jotta hätäkeskuksen päivystäjä näkee onnettomuuspaikan sijainnin suoraan.

Kolaripaikka, josta loukkaantunut eläin on jatkanut matkaansa, tulee merkitä heti sen jälkeen, kun muuta liikennettä on varoitettu, loukkaantuneista huolehdittu ja onnettomuudesta ilmoitettu poliisille. Paikka merkitään riistaonnettomuusmerkillä tai esimerkiksi muovipussilla, joka sidotaan kolaripaikalla olevaan kaiteeseen, aurausmerkkiin, puun oksaan tai muuhun sopivaan paikkaan.

Olennaista merkin sijoittamisessa on, että se pitää pystyä havaitsemaan autolla ajettaessa. On hyvä pitää mielessä, että paikan merkitseminen yhdessä hyvän paikkakuvauksen kanssa edesauttaa tehokasta jälkiselvitystyötä ja helpottaa loukkaantuneen eläimen löytämistä.

Jos riistaeläin on jäänyt loukkaantuneena kolaripaikalle, on sen lopettaminen sallittu. Eläin täytyy kuitenkin osata lopettaa oikein, jotta sen kärsimyksiä ei lisätä.

LähiTapiolan kyselyyn vastasi 1 034 Suomessa asuvaa henkilöä, jotka olivat iältään 15-74 -vuotiaita. Sen toteutti Kantar TNS 19-26.9.2019.

Lue lisää

Karhunmetsästyksen poikkeuslupien määrään merkittävä kasvu: Suomen riistakeskus myönsi yhteensä 289 poikkeuslupaa

Kysely: Jos hallituksen ehdottama perhevapaamalli toteutuu, isälle kiintiöidyt perhevapaakuukaudet valuvat yhä äideille

Puolet yrityksistä joutunut vähentämään investointejaan koronan vuoksi: "Tulos on huolestuttava"

MT:n kysely: Ikäihmisiltä tuki hallituksen koronatoimille