LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Erä

Arpaonni suosi ja kolme sotkamolaista koululaista voitti hirvijahtiin tutustumispäivän – päivän parasta antia hirvien näkeminen ja nylkeminen

Nuorisotyötä ei pidä kenenkään metsästäjän väheksyä. Lapsille ja nuorille tulee antaa mahdollisuus osallistua ja saada tietoa harrastuksesta, sanoo Metsästäjäliiton Kainuun piirin hallituksen jäsen Tuomo Aidanpää.
Pekka Fali
Nuoristotyötä ei pidä kenenkään väheksyä metsästysharrastuksessa. Sen lisäksi, että tarvitsemme uusia harrastajia, tarvitsemme tulevaisuuden päättäjiä, jolle harrastus on tuttu, sanoo Tuomo Aidanpää.

Jahtipäivän aamuna ei voi koskaan tietää, mitä päivä tuo tullessaan. Muuttujia on monia, taidon lisäksi pitää olla tuuria, jos mielii nähdä riistaa tai saada jotain eräksi asti.

Sotkamolaisilla koululaisilla Miska Sirviöllä, Arttu Teeriniemellä ja Oskari Hakkaraisella oli matkassa sekä tuuria että taitoa kokeneiden metsästäjien muodossa, kun he pääsivät tutustumaan hirvenmetsästykseen kaksi viikkoa sitten.

Pojat olivat Lykinnön seudun metsästysseuran hirvijahdissa vieraina, sillä he olivat voittaneet jahtiin tutustumispäivän arpajaisissa.

Kaikki sai alkunsa viime vuonna, kun Sotkamon riistanhoitoyhdistys ja Suomen Metsästäjäliiton Kainuun piiri järjestivät kaikilla Sotkamon kouluilla tapahtuman, missä kerrottiin muun muassa erästelystä ja jokamiehenoikeuksista.

Tapahtumien järjestelyistä vastasi Metsästäjäliiton Kainuun piirin hallituksen jäsen Tuomo Aidanpää. MT uutisoi Pohjavaaran koululla järjestetystä tapahtumasta viime vuoden syyskuussa.

Tämän vuoden syyskuussa koululaisten mieliin palauteltiin tapahtumapäivän sisältöä erävisan muodossa. Aidanpää toimitti materiaalin kouluille ja koululaiset vastailivat visan kysymyksiin. Kysymysten lisäksi visalomakkeessa kysyttiin, haluaisiko lapsi osallistua arvontaan, jossa voi voittaa tutustumispäivän jahtiin.

"Yli 100 lasta vastasi myöntävästi ja kolme onnekasta valittiin arpomalla mukaan", kertoo Aidanpää. Hän pohtii, että olisi ollut mukava valita sellaisia lapsia, joilla ei olisi muuten mahdollisuutta päästä metsälle, mutta toisaalta ei haluttu rajata ketään ulkopuolelle.

"Nuorisotyötä ei pidä kenenkään metsästäjän väheksyä. Lapsille ja nuorille tulee antaa mahdollisuus osallistua ja saada tietoa harrastuksesta. Älä ole itse esteenä, jos nuoret haluavat tulla mukaan metsästysharrastukseen ja -seuraan", toteaa Aidanpää painokkaasti harrastamiseen liittyvistä haasteista.

6-luokkalainen Hakkarainen kulkee jo hirvimetsällä isänsä kanssa. Hän on ehtinyt suorittaa metsästäjätutkinnon 8-vuotiaana. Vaikka jahtimuoto oli tuttu, tutustumispäivä toisen metsästysseurueen jahtiin tarjosi paljon uutta.

"Tämä porukka on isompi kuin meidän oma. Täällä päästetään yksi koira irti ja passiketju menee paikoilleen vasta löydön jälkeen. Meillä mennään heti passiin hirvien kulkupaikoille ja koiramies pyrkii pääsemään hirvihaukulle", pohti Hakkarainen eroavaisuuksia.

Hirvet myös nyljettiin eri tavalla Lykinnön seurassa, sillä heillä oli muun muassa sähkövinssi apuna ja enemmän tilaa hirvien riiputtamiseen.

Pojat olivat alusta loppuun asti mukana jahtipäivässä, alkaen koiran irtilaskusta siihen hetkeen, kunnes koira saatiin kiinni.

Poikien mielestä päivän huippuhetkiä olivat metsästykseen tutustumisen ja kaatojen lisäksi hirvien näkeminen maastossa ja nylkeminen.

3-luokkalainen Teeriniemi ei vielä ole metsästäjätutkintoa suorittanut, mutta se on tulevaisuuden haave. Lintumetsällä hän on kyllä kulkenut isän ja perheen seisovien lintukoirien, unkarinvizslojen kanssa.

"Kyllä jahtipäivän parasta antia oli nylkeminen", vastaa Teeriniemi empimättä. Hän on pienestä pitäen tottunut käyttämään puukkoa ja kokeneempien hirvimiesten kanssa hirven nylkemisestä pääsi hyvin jyvälle.

Lue lisää viime vuoden syyskuussa järjestetystä tapahtumasta Sotkamon Pohjavaaran koululla

Eränkäynnin esittely koululaisille on tärkeää myös Kainuun sydänmailla

Pekka Fali
Oskari Hakkarainen sai tehtäväkseen päästää jämtlanninpystykorva Vinskin irti. Arttu Teeriniemi (vas.) ja Miska Sirviö seurasivat vieressä.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Katso video jämtlanninpystykorvan ja kahden suden kohtaamisesta kesken hirvijahdin – Haapavedellä taltioitu materiaali julkaistiin

Keskituloiselle jää Sotkamossa pian 500 euroa enemmän – kunta kulkee vastavirtaan ja laskee veroprosenttia

Jämtlanninpystykorva kohtasi kaksi sutta Haapavedellä kesken hirvijahdin, kohtaaminen tallentui videolle – koira pelastui omistajan arvion mukaan sen jämäkän käytöksen ansiosta