LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Erä

Yli puolet saaliiksi saaduista villisioista on ammuttu Kaakkois-Suomessa – eniten saalista on saatu Parikkalassa

Suomen Sikayrittäjät ovat maksaneet seuratoiminta-avustuksen tähän mennessä noin 200 metsästysseuralle.
Kari Salonen
Arkistokuva tarhatuista villisioista.

Kaikista Suomessa ammutuista villisioista yli puolet on ammuttu Kaakkois-Suomessa.

Erityisesti lähellä Venäjän rajaa olevien kuntien alueella metsästys on ollut tehokasta. Eniten villisikoja on metsästetty Parikkalassa, kertoo Suomen Sikayrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Ari Berg.

"Yhdistyksessä ollaan tyytyväisiä tehostuneeseen metsästykseen."

Kuluvan metsästysvuoden villisikasaalis on 186 eläimen suuruinen. Viime metsästysvuonna villisikoja ammuttiin yhteensä 887 kappaletta.

Yhdistys käynnisti vuoden 2017 huhtikuussa villisianmetsästyksen aktivointihankkeen. Se on Bergin mukaan edennyt suunnitellusti.

Hankkeen aloittamisen jälkeen Ruokavirastolle on lähetetty afrikkalaisen sikaruton varalta näytteet noin 1 550 villisiasta.

Tutkimustodistusta vastaan Sikayrittäjät maksavat seuratoiminta-avustusta 90 euroa per villisika. Berg muistuttaa metsästysseuroja toimittamaan yhteys- ja tilitiedot yhdistykselle.

Tähän mennessä yhteensä noin 200 metsästysseuraa on saanut avustuksen. Kertynyt seurakohtainen avustussaldo vaihtelee yhden ja yli 30 metsästetyn villisian välillä, kertoo Berg.

Hankeajalta eteläisimmät saalisilmoitukset ovat Tammisaaren ja Kemiönsaaren riistanhoitoyhdistysten alueilta ja pohjoisimmat Suomussalmen, Vaalan ja Limingan alueilta.

Myös Ruokavirasto maksaa metsästäjille tai metsästysseuroille palkkioita. 40 euroa yhdestä villisiasta lähetetyistä näytteistä ja naarasvillisioista 60 euron lisäpalkkion, kun kohtunäyte on mukana.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Afrikkalainen sikarutto pomppasi Puolassa 300 kilometriä länteen, kolkuttelee jo Saksan rajaa

Ovatko moneen kertaa metsässä jäätyneet ja sulaneet sienet syömäkelpoisia? – Asiantuntija vastaa sienestäjille

Rahoituskauden vaihtuminen on maksajavirastoille valtava ponnistus: Poliittisten vääntöjen venyminen syö aikaa käytännön valmistelulta