LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Erä

Jahti ei aina ole syysauringosta ja ruskasta nauttimista – Tunnelma maissipellossa laski syyssateen mutavelliksi pieksämän maanpinnan tasolle

Sakea lumipyry teki syysmuuton hankalaksi hanhillle Virossa – mutta eipä ollut helppoa metsästäjilläkään.
Vesi valuu hanhen selästä mutta ei lumi. Eräopas Simo Rytsy huitoo kuusenhavuilla houkutuslintuja puhtaaksi.

Silloin tietää, että olosuhteet ovat kosteat, kun hyinen vesi­noro valuu takin kauluksesta selkäpiitä pitkin niin alas, että alushousut kastuvat – ulkoisesti.

Istumme maissipellossa Pohjois-­Virossa, jossakin Rakveren liepeillä ja tiirailemme miehenmittaisen kasvuston välistä taivaanrantaa, josko muuttohanhia lentäisi kohti. Näkyvyys on surkea. Raskaat pilvet roikkuvat matalalla, ja aika ajoin niskaan romahtaa vettä kuin painepesurilla.

Jostakin meren suunnalta niitä pitäisi tulla, honottavia, kaakattavia ja änkättäviä laumoja metsä-, valkoposki-, tundra- ja kanadanhanhia. Liekö joku merihanhi­kin porukoissa, mene ja tiedä.

Eräopas Simo Rytsy istuu kaiken kattavissa camovarusteissa kuusihenkisen passiketjun takana ja hypistelee hanhipilliä käsissään. Heti kun hanhiparvesta saadaan havainto, hän aloittaa konsertin, jonka kutsua hanhet eivät voi vastustaa – teoriassa.

Maissipellon viereen, aivan passilinjan eteen Rytsy on jo aamuyöstä asetellut kymmeniä muovisia hanhenkuvia, joiden pitäisi tehostaa houkutusvaikutusta. Kaukaa Siperian suunnalta lentävät, väsyneet hanhet äkkäävät lajitovereitaan ruokailemassa pellolla ja laskeutuvat pillimiehen kutsujen houkuttelemana levähtämään saman ruokapöydän ääreen.

Ilmatila pysyy autiona lukuun otta­matta merikotkaa, joka liitelee myös hanhijahdissa ja tarkistaa houkutuslinnut lähietäisyydeltä.

Kurja sää hidastaa muuttoa. Harvat hanhitokat lentävät aivan liian korkealla, jotta ne kiinnittäisivät huomiota Rytsyn pillin seireenikutsuun.

Tunnelma maissipellossa laskee syyssateen mutavelliksi pieksämän maanpinnan tasolle.

Juuri kun pitkästyneet metsästäjät ovat kokoontuneet yhteen rupattelemaan ja hörppimään kuumaa juomaa termarista, ihme tapahtuu. Iso tokka lähestyy takaapäin kovalla kaakatuksella. Rytsy pillittää posket pullollaan ja, kas kummaa, parvi kaartaa takaisin. Se lentää ensimmäisen tiedustelukierroksen houkutuslintujen ylitse, sitten toisen ja päättää lopulta laskeutua. Tätä hetkeä metsästäjät ovat odottaneet. Osa jahtiporukasta on tosin ilman haulikkoa, sillä torrakot jäivät passi­linjan toisen päähän kahvittelun ajaksi. Loput haulikot tulittavat laskeutuvaan laumaan. Lopulta yksi hanhi tömähtää maahan.

Seuraavana aamuna olosuhteet ovat vielä ankarammat. Räntää tuiskuaa vaakasuoraan otsalamppujen valokeilassa, kun metsästäjät tarpovat ennen auringonnousua uuteen kyttäyspaikkaan.

Seireeni maissipellossa. Simo Rytsy pillittää hanhet metsästäjien hollille.

Tilanne vaikuttaa toivottamalta. Rytsy pyyhkii kuusenhavuilla lunta houkutuslintujen selästä ja yrittää samalla valaa uskoa apeisiin metsästäjiin.

Kun yksi konsti ei toimi, täytyy yrittää jotakin muuta.

Jos hanhet eivät tule metsästäjän luo, metsästäjän on mentävä hanhien luo.

Tiedusteluretkellä paljastuu, että lento­kentän kokoisen sänkipellon keskellä levähtää satapäinen tokka metsähanhia. Nyt on pakko turvautua avoimeen rintamahyökkäykseen.

Kaksi metsästäjää lataa aseisiinsa patruunat, joissa on tehokas una-lataus ja aloittaa röyhkeän pystymarssin kohti hanhilaumaa.

Lintujen hälytysjärjestelmä myöhästyy ratkaisevat kaksi sekuntia. Nopeat laukaukset nousevaan tokkaan pudottavat kaksi lintua.

Jouluateria on pelastettu.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Yle: Virolaiset pelkäävät nyt kalaa – superaggressiivinen listeria sairastutti kymmeniä ja tappoi kuusi

Riistalinnusta saa monta herkkua

Kokoomuksen edustajat: Hallituksen on estettävä EU:n suunnittelema laaja lyijypatruunakielto