Karhusaalis pieneni edellisvuodesta – koko maassa kaadettiin 305 kontiota - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Karhusaalis pieneni edellisvuodesta – koko maassa kaadettiin 305 kontiota

Yli puolet kannanhoidollisilla luvilla pyydetyistä karhuista kaadettiin Pohjois-Karjalassa.
Lari Lievonen
Karhua metsästetään eteläisessä Suomessa kannanhoidollisilla poikkeusluvilla ja poronhoitoalueella alueellisen kiintiön nojalla. Kuvituskuva.

Suomen riistakeskus kertoo, että lokakuun lopussa päättyneellä karhunmetsästyskaudella saatiin saaliiksi koko maassa yhteensä 305 karhua. Saalismäärä väheni 30 eläimellä edellisvuoteen verrattuna.

Koko maan saaliskiintiötä vähennettiin edellisvuodesta 42 yksilöllä.

Poronhoitoalueen ulkopuolisen Suomen lupamäärä oli 228 ja saalis 219 karhua. Kannanhoidollista metsästystä suunnattiin erityisesti itäisen Suomen tihentymäalueille. Yli puolet kannanhoidollisilla luvilla pyydetyistä karhuista kaadettiin Pohjois-Karjalassa.

Poronhoitoalueen alueellinen kiintiö oli yhteensä 85 karhua, joista 15 läntisellä poronhoitoalueella ja 70 itäisellä poronhoitoalueella. Läntisellä poronhoitoalueella kaadettiin 16 kontiota. Läntisen poronhoitoalueen kiintiö ylittyi yhdellä kaadolla, kun kaksi viimeisintä kaatoa tapahtui varttitunnin sisällä. Yhteensä poronhoitoalueelta kaadettiin siis 86 karhua.

Tuoreimman Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion mukaan Suomen karhukanta oli hieman pienentynyt noin viisi prosenttia edellisvuodesta. Ennen metsästyskauden alkua Luonnonvarakeskus arvioi Suomen karhukannan kooksi noin 1 700 yli vuoden ikäistä karhua.

Karhua metsästetään eteläisessä Suomessa kannanhoidollisilla poikkeusluvilla ja poronhoitoalueella alueellisen kiintiön nojalla.

Lue lisää

Karhunmetsästyksen poikkeuslupien määrään merkittävä kasvu: Suomen riistakeskus myönsi yhteensä 289 poikkeuslupaa

Etelä-Savossa Pieksämäellä etsitään loukkaantunutta karhua – poliisi kehottaa välttämään alueella liikkumista

Karhun metsästyskiintiö kasvoi reippaasti – tavoitteena taittaa kannan kasvu

Naaraskarhun etukäpälään oli jäänyt Lieksassa pienpetopyyntiin tarkoitettu rauta – eläin jouduttiin lopettamaan, sen mukana kulkeneet erauspennut ovat nyt omillaan