Erä

Susiviha pakotti Luonnonvarakeskuksen arvioimaan henkilöstönsä työturvallisuutta – yhteydenottoihin vastaamista siirretty tutkijoilta esimiehille ja johdolle

Asiattomia tai uhkailevaan sävyyn tehtyjä viestejä on lähetetty Lukeen esimerkiksi susien pannoituksiin, pantahavaintopalveluun ja susikanta-arvioon liittyen.
Markku Vuorikari
MTK:n mukanaolo ihmisen ja suden rinnakkaiseloa edistävässä hankkeessa herättää keskustelua.

Susiviha on pakottanut Luonnonvarakeskuksen (Luke) arvioimaan henkilökuntansa työturvallisuutta.

Johtava tutkija, Luonnonvarakeskuksen riistantutkimusryhmän päällikkö Otso Huitu kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että turvallisuusarviota tehdään parhaillaan.

Tämän vuoksi myös konkreettisia toimenpiteitä vasta pohditaan. Lähtökohdaksi on kuitenkin asetettu se, että henkilöstöä ei altisteta työtilanteille, jotka uhkaavat turvallisuutta.

"Kaikki yhteydenotot tallennetaan, ja niihin vastaamista on tarvittaessa siirretty tutkijoilta ja muilta työntekijöiltä esimiehille ja johdolle", Huitu kertoo.

Susivihaan liittyvä keskustelu näkyy johtavan tutkijan mukaan erityisesti väärän informaation levittämisenä ja suoraan Luonnonvarakeskuksen henkilöstöön kohdistuvina vihasävytteisinä yhteydenottoina.

Huitu nostaa vihasävytteisistä yhteydenotoista esimerkiksi susien siirtohuhut. Luonnonvarakeskus muistutti jälleen lokakuun lopulla, ettei se siirrä susia alueelta toiselle. Lisäksi asiattomia tai uhkailevaan sävyyn tehtyjä viestejä lähetetään Lukeen susien pannoituksiin, pantahavaintopalveluun ja susikanta-arvioon liittyen.

"Näistä aiheista keskustellaan vihamielisesti etenkin somen keskustelupalstoilla ja lehtijuttujen kommentoinneissa, ja niistä tulee myös suoria yhteydenottoja", johtava tutkija lisää.

Huitu on harmissaan susivihasta Luonnonvarakeskuksen muiden työntekijöiden puolesta.

"He ovat tekemässä heille määrättyjä tehtäviä, eikä kenenkään pitäisi joutua työssään kohtaamaan epäasiallista kohtelua tai uhkailua", hän korostaa.

Johtava tutkija huomauttaa, että vihasävytteiset yhteydenotot vaikeuttavat vuorovaikutusta muiden ihmisten kanssa. Lisäksi ne vievät aikaa muilta tehtäviltä.

Kaikesta huolimatta vihamielisen puheen takana on Huitun arvion mukaan varsin pieni ihmisjoukko.

"Valtaosa tiedonkäyttäjistä on tyytyväisiä Luken tuottamaan tietoon suurpedoista, työmme tarkoituksellinen hankaloittaminen heikentää mahdollisuuksia palvella heitä", Huitu toteaa.

Luonnonvarakeskuksen turvallisuusarvioista kertoi ensimmäisenä Lännen Media.

Lue lisää:

Luke muistuttaa jälleen kerran, että susia ei siirretä alueelta toiselle – sosiaalisessa mediassa vilkas keskustelu Keuruulla nähdystä Luken autosta

Lue lisää