Kärnä arvostelee Lepän lyijykielteistä kantaa metsästyksessä - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Kärnä arvostelee Lepän lyijykielteistä kantaa metsästyksessä

"Metsästetyn riistan kautta elimistöön päätyvä lyijy on myös varmasti pienimpiä altistumisen lähteitä."
Jarkko Sirkiä
Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) mielestä Paavo Väyrynen ei ole tervetullut takaisin puolueeseen.

Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä toimitti keskiviikkona julkisuuteen tiedotteen, jossa hän kertoo olevansa eri mieltä oman puolueensa ministerin kanssa metsästyksestä. Kärnä puuttuu maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän keskiviikon (13.11.) Maaseudun Tulevaisuudessa esittämiin näkemyksiin lyijyhauleista.

"Olisin toivonut, että ministeri olisi puolustanut haastattelussa lyijyhaulien käyttöä kanalinnustuksessa, mutta näin ei valitettavasti tapahtunut. Kannatan itsekin lyijyn vähentämistä metsästyksessä, mutta sen tulee tapahtua vapaaehtoisesti eikä pakolla", Kärnä kirjoittaa.

Kärnän mukaan kanalinnustuksessa tarvitaan lyijyä edelleen, eikä sille ole hänen mukaansa edullisia ja toimivia vaihtoehtoja. "Metsästetyn riistan kautta elimistöön päätyvä lyijy on myös varmasti pienimpiä altistumisen lähteitä, erityisesti kanalinnustuksessa."

Hän muistuttaa, että keskustan maa- ja metsätalousvaliokuntaryhmä on ottanut jyrkän kannan lyijyn totaalikieltoa vastaan eikä hyväksy EU:n suunnitelmia rajoittaa lyijyn käyttöä nykyisestä.

"Suomen on nyt puheenjohtajamaana tyrmättävä komission esitys. En aio itse selittää metsästäjille, miksi patruunat eivät enää maksa 50 senttiä kappale, vaan 6-8 euroa kappale. Jos tähän mennään, sen selittelyn saa sitten hoitaa joku muu."

Lue myös:

Jari Leppä luopui lyijystä metsästyksessä: "Vaikuttaa myös lapslykkyyn"

Lue lisää

Metsästäjäliitto ajaa kansalaisaloitteella suden kannanhoidollista metsästystä

Lukijalta: Hanhien ampumisluvista valittaminen on kiusantekoa viljelijöille – valittajien pitäisi myös maksaa satovahingot

Suojeluväki maksamaan kiusansa viljelijöille

MTK:n naakkajahti alkoi eilen – Siikaisten jahdissa heti onnettomuus