Kokoomuksen edustajat: Hallituksen on estettävä EU:n suunnittelema laaja lyijypatruunakielto - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Erä

Kokoomuksen edustajat: Hallituksen on estettävä EU:n suunnittelema laaja lyijypatruunakielto

Komission esitys vaarantaisi kokoomuslaisten mielestä koko ampumarataverkoston olemassaolon ja kehittämisen.
Kimmo Haimi
”Suomi ei saa hyväksyä yltiötiukkaa ja epämääräistä kosteikkojen määritelmää. Se johtaisi ampumarataongelmien lisäksi käytännön metsästyksen kannalta mahdottomiin tilanteisiin myös turveperäisillä metsämailla", kokoomuksen kansanedustaja Markku Eestilä sanoo.

Kokoomusedustajat vaativat, että Antti Rinteen hallitus estää EU:n suunnitteleman laajan lyijypatruunakiellon. Kyse ei ole kokoomuslaisten mukaan pelkästään metsästystä haittaavasta lyijykiellosta, vaan komission esitys estäisi myös edullisten patruunoiden käytön harjoittelussa.

Lyijypatruunakielto vaarantaisi edustajien mielestä koko ampumarataverkoston olemassaolon ja kehittämisen. Kokoomuksen ryhmä lähetti asiasta tiedotteen perjantaina.

Euroopan kemikaalivirasto on esittänyt lyijyhaulien kieltoa kosteikoilla osana kemikaalien käyttöä koskevaa Reach-asetusta, joka annettiin lokakuun lopussa.

”Suomi ei saa hyväksyä yltiötiukkaa ja epämääräistä kosteikkojen määritelmää. Se johtaisi ampumarataongelmien lisäksi käytännön metsästyksen kannalta mahdottomiin tilanteisiin myös turveperäisillä metsämailla. Nämä alueet on ilman muuta poistettava esityksestä”, vaatii kokoomusedustajien puolesta Markku Eestilä.

Kokoomusedustajien mukaan jokainen Suomessa asuva tietää, että ampumaradat sijaitsevat väistämättä lähellä jotakin vesistöä. Komission esittämä 400 metrin puskurivyöhyke totaalikieltoineen ei perustu mihinkään, eikä siinä ole huomioita Suomen erityisiä olosuhteita.

”Lyijyn käytöstä on perusteltua luopua vapaaehtoisesti esimerkiksi isomman riistan pyynnissä. Ongelma on, että esitys on täysin irrallaan todellisuudesta, sillä sen mukaan jopa 75 prosenttia Suomen maa-alasta laskettaisiin kosteikkoalueeksi”, edustajat paheksuvat.

Kokoomuksen kansanedustajat ja europarlamentaarikko Petri Sarvamaa muistuttavat, että laki velvoittaa jo nyt kaikkia Suomessa olevia ulkoampumaratoja hakemaan ympäristölupaa.

Jäsenvaltioiden on määrä keskustella esityksestä EU:n REACH-komitean kokouksessa ensi viikolla.

"Hallitusohjelmassa lukee yksiselitteisesti, että ampumaharjoittelun edellytykset turvataan koko Suomessa. Tästä on pidettävä kiinni. Tätä lupausta ei saa pettää”, kokoomusedustajat sanovat tiedotteessa.

Lue lisää

Helsingin kokoomusnuoret vaatii turkistarhauksen kieltämistä – eduskuntaryhmän puheenjohtaja: "Meillä pidetään arvossa sekä elinkeinovapautta että vastuuta eläinten hyvinvoinnista"

Omaisuuden suoja on murenemassa

EU jatkaa vääntöä ulkorajojen avaamisesta – alustavan listan mukaan matkustaminen unionin alueelle sallittaisiin 14 maasta

Ulkomailla ei aina ymmärretä Sibeliusta – Silloin kapellimestari Santtu-Matias Rouvali saa selittää, että säveltäjänero oli myös masentunut alkoholisti