Metsästäjän kehittämä susitutka täydentää pistemäisiä pantasusitietoja piirtäen kattavan kuvan susiriskialueesta - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Metsästäjän kehittämä susitutka täydentää pistemäisiä pantasusitietoja piirtäen kattavan kuvan susiriskialueesta

Susitutka-sivustolle kertyy sivulatauksia metsästysaikana runsaat 10 000 kuukaudessa.
Petteri Kivimäki / Kuvakaappaus Metsälle-verkkosivuilta
Susitutka piirtää tietoja susien liikkeistä Riistahavainnot- palvelun tuottamilla paikannus­tiedoilla.

Susitutka on Luonnonvarakeskuksen Riistahavainnot-palvelua täydentävä tietolähde metsästäjille, jotka haluavat seurata pantasusien liikkeitä.

Tutka löytyy metsästystä harrastavan ohjelmistoinsinöörin Mikko Hämäläisen Metsälle-­blogista.

”Idea tutkaan syntyi, kun ryhdyin tutkimaan susitilannetta ja sen synnyttämiä konflikteja. Koska susi voi liikkua kymmeniä kilometrejä päivässä, yksittäinen pahimmillaan päivän vanha havainto ei kerro riittävästi riskialueen laajuudesta. Luonnossa liikkujan on tärkeää hahmottaa petoeläimen liikkeet useamman viikon ajalta välttääkseen petoeläinkontaktin”, sanoo Hämäläinen.

Riistahavainnot-palvelu tarjoaa nimenomaan tiedon viimeisimmästä yksittäisestä paikkahavainnosta. Sivustolta löytyy myös paikannusten perusteella piirrettyjä elinalueita, mutta ne perustuvat aiempina vuosina pantaseurannassa olleiden yksilöiden paikannuksiin.

Susitutka piirtää tietoja susien liikkeistä Riistahavainnot-palvelun tuottamilla paikannustiedoilla. Paikannustiedot tarkistetaan automaattisesti päivittäin ja tieto viedään kartalle, josta sitä voi selata haluamallaan aikavälillä ja tutkia vaikka tiettyä laumaa tai yksittäistä sutta.

Hämäläinen on aktiivinen metsästäjä ja omistaa kaksi metsästyskoiraa mutta ei metsästä kovin usein susialueilla.

Ohjelmistoinsinöörille susitutkan rakentaminen oli helppo tapa tuottaa tietoa kanssametsästäjien ulottuville ja toisaalta palvella niitä, joita susien vaellusreitit kiinnostavat.

Hämäläinen seuraa bloginsa kävijämääriä. ”Susitutka on suosittu palvelu. Sivulatauksia kertyy metsästysaikana runsaat 10 000 kuukaudessa. Kauden ulkopuolella tutkassa ei käy juurikaan kävijöitä.”

Susitutkan tiedoissa muistutetaan, että palvelu ei ole tarkoitettu helpottamaan susien vahingoittamista. Koordinaatit eivät ole susien tarkkoja sijaintitietoja.

On hyvä muistaa, että paikannukset kertovat vain pantaa kantavan yksilön sijainnin. Susilauman muut yksilöt voivat liikkua samanaikaisesti eri puolilla reviiriään myös yksin tai pienissä ryhmissä.

Lue lisää

Lisääntyviä susipareja on nyt yli 25 – pienimmän elinvoimaisen kannan rajan ylitys ei tarkoita automaattisesti kannanhoidollisen metsästyksen aloittamista

EU-tuomioistuin: Susi nauttii tiukkaa suojelua myös ihmisten ilmoilla

Metsästäjäliitto: Susikannan kasvu on havaittu kentältä tulleen runsaan palautteenkin kautta – on riski, että syksyllä syntyy susikonflikteja

Susilaumojen määrä kasvoi neljänneksellä viime vuoteen verrattuna – laumoja aiempaa enemmän erityisesti lännessä