Villisian metsästys halutaan sallia luonnonsuojelualueilla – metsästyksen kieltäminen on tarpeeton este haittalajin pyynnille - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Erä

Villisian metsästys halutaan sallia luonnonsuojelualueilla – metsästyksen kieltäminen on tarpeeton este haittalajin pyynnille

Luonnonsuojelualueilla vieraslajien sekä pyyntiluvanvaraisten haittaa tai vahinkoa aiheuttavien lajien metsästys voidaan sallia poikkeusluvalla. Villisika ei kuulu kumpaankaan kategoriaan.
Kari Salonen
Arkistokuva villisikatarhalta.

Villisian metsästys halutaan sallia luonnonsuojelualueilla, jotta ei luotaisi tarpeetonta estettä haittalajin metsästykselle, kertoi ympäristöministeriön lainsäädäntöneuvos Johanna Korpi tiistaina Helsingissä järjestetyssä Ympäristötiedon foorumissa.

Villisialla on riistalajina erikoinen asema luonnonsuojelualueella, sillä kyseessä ei ole pyyntiluvanvarainen riistalaji tai vieraslaji.

Luonnonsuojelualueilla vieraslajien sekä pyyntiluvanvaraisten haittaa tai vahinkoa aiheuttavien lajien metsästys on sallittu poikkeusluvalla. Villisika ei kuulu kumpaankaan kategoriaan, joten ilman erityisjärjestelyjä sen metsästys ei ole luonnonsuojelualueilla sallittu.

"Villisian asema on pyritty luonnonsuojelualueiden perustamisvalmisteluissa huomioimaan. Sen pyynnin salliminen kirjataan alueiden sääntöihin", toteaa Korpi.

Hän myös kertoo, että luonnonsuojelulain nojalla suojelualueille myönnettyjen poikkeuslupien lupaprosessia halutaan kehittää. Sen sijaan, että myönnetään yksittäisiä poikkeuslupia pienelle alueelle esimerkiksi vieraslajien pyyntiin, tavoitteena on tulevaisuudessa kattaa luvilla laajempia kokonaisuuksia.

Foorumin paneeliin osallistunut Luonnonvarakeskuksen tutkija Jani Pellikka huomautti, että riistalajin pyyntiluvanvaraisuuteen liittyy mielenkiintoinen yksityiskohta.

"Pyyntiluvanvaraisuuden poistamista esitetään yleensä aina ensimmäisenä ratkaisuehdotuksena kannan säätelyyn. Vaikka tiedetään, että luvanvaraisuus ei ole kynnyskysymys metsästykselle."

Lue lisää

Siitä se lähtee: Luken tutkijat pannoittivat ensimmäisen villisian satelliittipohjaista seurantaa varten Virolahdella

Savonrantalaisen metsästysseuran metsästysmahdollisuudet paranivat, kun seuran metsästysvuokra-alueelle perustettiin luonnonsuojelualue

Uudet luonnonsuojelualueet kaventavat metsästysmahdollisuuksia – "Alueilla metsästettäväksi sallittujen riistalajien luettelon pitäisi olla esitettyä laajempi"

Eräohjelmassa saadaan majava saaliiksi heti tappavilla raudoilla Kauhajoella – jaksossa vieraillaan myös Tunisiassa villisikajahdissa