Erä

Metsähallituksen ylitarkastaja: "Yhtään sakkoa ei ole kirjoitettu rikkomuksista, joissa metsästäjä olisi hyödyntänyt metsästyksessä lennokkia"

Joitain vinkkejä erätarkastajat ovat saaneet liittyen lennokkien käyttöön. Ilmoitukset metsäkanalintuja tieltä ampuvista henkilöistä lisääntyivät hieman 2018.
Lari Lievonen
Erätarkastajat tarkastivat vuonna 2018 yhteensä 2085 metsästäjää. Rikkeitä todettiin yhteensä 77. Yli 96 prosentilla metsästäjistä oli metsästykseen liittyvät asiat kunnossa.

Metsähallitus tiedotti maanantaina, että metsästyksen teknistyminen houkuttaa metsästäjiä laittomuuksiin. Yksi esimerkki teknistymisestä on lennokkien käytön yleistyminen.

Kyse on yleistyvästä trendistä, josta voi seurauksena olla lieveilmiöitä.

Metsästyslaissa lennokki rinnastetaan ilma-alukseen. Metsästyslain 32 pykälä kieltää riistaeläimen hätyyttämisen tai jäljittämisen pyyntitarkoituksessa ilma-aluksella.

"Toistaiseksi lennokkien käyttöön ei ole onneksi tarvinnut puuttua. Erätarkastajat ovat saaneet joitain vinkkejä liittyen lennokkeihin", kertoo Metsähallituksen erävalvonnan ylitarkastaja Juha Ahonen.

Ahonen myös toteaa, että yhtään sakkoja ei ole kirjoitettu rikkomuksista, joissa metsästäjä olisi hyödyntänyt metsästyksessä lennokkia.

Erätarkastajat tarkastivat vuonna 2018 yhteensä 2085 metsästäjää. Rikkeitä todettiin yhteensä 77. Yli 96 prosentilla metsästäjistä oli metsästykseen liittyvät asiat kunnossa.

"Aseen kuljettaminen auton takapenkillä ilman suojusta tai puutteellinen huomiovaatetus hirvenmetsästyksen yhteydessä ovat yhä yleisimpiä ja toistuvia rikkeiden syitä. Lakia rikkoo tarkoituksella ja metsästyslain tulkintojen rajoja hakien marginaalinen joukko metsästäjiä."

Koirien paikannuslaitteet ovat luvallisia ja yleisiä, mutta niistäkin voi aiheutua välillisesti ongelmia.

Ahonen kehottaa välttämään kaahaamista metsäautoteillä muuta liikennettä vaarantaen, vaikka olisi kiire vaihtaa passipaikkaa ja päästä hirven eteen. Hirven kulkusuunta tai paikallaan pysyminen sekä tilanteen kehittyminen on helppo päätellä paikannusohjelmiston tietojen perusteella, joka kertoo koiran reitin ja mahdollisen haukun tiheyden.

Metsästyslaki on syytä pitää mielessä, sillä se kieltää riistan ampumisen ajoneuvosta, sen suojasta ja 100 metriä lähempänä ajoneuvoa välittömästi sen pysäyttämisen jälkeen.

Erävalvonta ei ole tällaisista tilanteista ketään sakottanut, jossa olisi epäilty, että hirvi olisi ammuttu ajoneuvosta, sen suojasta tai 100 metriä lähempänä ajoneuvoa välittömästi sen pysäyttämisen jälkeen.

"Kyse on valvonnan kannalta haastavasta tilanteesta, sillä valvojan pitäisi päästä näkemään itse tilanne."

Mitä tarkoittaa lainsäätäjän tarkoittama välittömästi pysäyttämisen jälkeen? "Kun ajat autolla, näet riistaeläimen, tulet autosta ulos ja ammut, rikot lakia. Lainsäätäjän tarkoituksena on ollut linjata, että autoa ei saa käyttää hyväksi metsästyksessä millään tavalla. Tulkinnat tehdään tietysti tapauskohtaisesti, eikä kyse ole yksiselitteisestä asiasta", sanoo Ahonen.

Metsästyslaki kieltää metsäkanalintujen ampumisen tieltä tai tielle. Erävalvontaraportin mukaan ilmoituksia lintuja tieltä ampuvista henkilöistä tuli vuonna 2018 enemmän kuin vuonna 2017.

Kuudessa tapauksessa erätarkastajat onnistuivat saamaan tekijän kiinni itse teossa ja vastuuseen toiminnastaan.

Metsähallitus: Lennokit ja paikantimet voivat houkuttaa metsästäjiä laittomuuksiin

Lue lisää

Mieshenkilö ampui kiväärillä teeren metsäautotien tiealueelta ja jäi verekseltään kiinni Taivalkoskella – erätarkastaja kannustaa ihmisiä ilmoittamaan havainnoista välittömästi

Karhuja ammuttu 335 koko maassa – metsästys loppusuoralla, sillä kontiot siirtyvät jo talvipesille, mistä niitä ei saa ajaa liikkeelle

Video: Ruokia voi nyt tilata ilmakuljetuksena Helsingissä – näin drone lennättää lähikaupasta tilatun makaronilaatikon nälkäisen luo

Saksasta löytyi kymmeniä kuolleita ja sairaita villisikoja drone-kuvista – sairaat eläimet ovat erittäin aggressivisia