Patruunavalmistaja Nammo Lapuan teknologiajohtaja: "Lyijyn käytön rajoittamisessa ei pidä päätyä totaalikieltoon" - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Patruunavalmistaja Nammo Lapuan teknologiajohtaja: "Lyijyn käytön rajoittamisessa ei pidä päätyä totaalikieltoon"

Komission selvityspyyntö liittyen luotien ja haulien lyijyyn huolettaa. Lyijyn korvaaminen eri tuotteissa on mahdollista vain osittain.
Lari Lievonen
Kuvassa Lapuan Naturalis täyskupariluotipatruuna kaliiperissa .308 Win.

Lyijyttömiä patruunoita pitäisi käyttää niissä metsästysmuodoissa ja niissä kaliipereissa, joihin ne sopivat ja joissa niitä löytyy. Lyijyn käytön rajoittamisessa ei pidä päätyä totaalikieltoon, tarvitaan lisää koulutusta ja valistusta, korostaa patruunavalmistaja Nammo Lapua Oy:n teknologiajohtaja Pekka Lintula.

Yritys on investoinut jatkuvasti tuotantolinjoihin, ja vain pientä osaa niistä voidaan käyttää lyijyttömien luotien valmistamiseen.

Lyijyn korvaaminen eri tuotteissa on mahdollista vain osittain.

"Korvaamista rajoittavat fysiikan lainalaisuudet ja alan kansainväliset standardit, ei halun tai yrityksen puute. Korvaavat materiaalit eivät esimerkiksi sovellu luodeiksi pitkille ampumaetäisyyksille tai erittäin suurta tarkkuutta vaativaan käyttöön."

Kokoluokaltaan valkohäntäpeuran ja hirven kokoiselle riistalle lyijyä korvaavan luodin materiaali on kupari.

Raaka-aineena kupari on kolme kertaa lyijyä kalliimpaa, eli mielekäs vaihtoehto arvokkaan riistan ampumiseen. Ampumaharjoitteluun ja vahinkoeläinten ampumiseen se on liian kallis, Lintula toteaa.

Lapuan valikoimista löytyy yksi tuoteperhe kiväärinpatruunoita, joissa on kupariluoti. Lintulan mukaan kupariluotipatruunoiden tuotannon osuus koko tehtaan kokonaismyynnistä on hyvin vähäinen.

Jos Euroopan komission selvityspyynnön seurauksena syntyisi ehdotus, jossa esitettäisiin lyijyn käytön kieltämistä sekä haulikon- että kiväärinpatruunoissa, kyse olisi varmasta kuoliniskusta ampumaurheilulle ja vakavasta iskusta metsästykselle, Lintula sanoo.

Urheiluammuntaan ja harjoitteluun tarkoitettujen patruunoiden myynti EU:n alueelle loppuisi kokonaan. Metsästyspatruunoiden valikoimaa totaalikielto supistaisi merkittävästi.

"Moni metsästysmuoto vaikeutuisi huomattavasti tai tulisi mahdottomaksi. Myös asekantaa jouduttaisiin uusimaan."

Nammo Lapua Oy on osa Nammo-konsernia, jonka omistavat suomalainen Patria ja Norjan valtio. Siviilikäyttöön Lapua valmistaa kiväärinpatruunoita metsästykseen ja ampumaurheiluun.

Vuonna 2018 Nammo Lapuan liikevaihto oli 40 miljoonaa euroa. Yritys työllisti 219 henkilöä ja teki tulosta 5,2 miljoonaa euroa.

Lue lisää

Poliisi varoittaa: Haulikon patruunoihin päätyi väärä kaliiperimerkintä

Kosteikkojen lyijyhaulikielto ei edennyt EU:n Reach-komitean kokouksessa eilen – ehdotus tuodaan käsittelyyn muokattuna huhtikuussa

Kultasakaali, sudet ja lyijyn käyttökielto lienevät kuluvan vuoden eräuutisten kova kolmen kärki

On epätodennäköistä, että lyijyhaulien käyttörajoituksesta äänestettäisiin ensi helmikuussa – "esitys tuskin tulee hyväksytyksi nykymuodossa"