Video: Oma innostus ulkoilmaelämään sai Esko Vilmingon valmistamaan puusuksia – nyt hän on myynyt niitä jopa Latviaan - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Video: Oma innostus ulkoilmaelämään sai Esko Vilmingon valmistamaan puusuksia – nyt hän on myynyt niitä jopa Latviaan

Suksia valmistuu Vilminko-suksien pajalla reilu viisikymmentä paria vuodessa.

Suksenvalmistamisen perinne on lähestulkoon kuollut Suomesta. Jahtikuksa lähti etsimään sitä Kainuusta, Vuokatinvaaran vierestä Sotkamosta, jossa Ohravaaran päällä suksipajaa pitää Esko Vilminko. Vilmingon valmistamat sukset kantavatkin miehen nimeä ja kaukaisimmat ostajat ovat tulleet Latviasta asti hakemaan puusuksiparia.

Suksi, joka pitää pintansa, on erinomainen valinta umpihankihiihtoon. Kuvatunkaltaisia suksia valmistuu Vilminko-suksien pajalla reilu viisikymmentä paria vuodessa. Puusuksien pituudet ovat 2,6, 2,8 ja 3,1 metriä. Ja niillä pärjää, vakuuttaa Esko Vilminko ja kertoo suksen valmistamisen lähteneen omasta innostuksesta ulkoilmaelämään.

Metsähiihtoon suksia etsiessään Vilminko kuuli legendaarisesta suksenvalmistajasta Fredrik Heikkisestä ja tämän Kainuun mallin puusuksesta, jolla on taitettu pitkää matkaa. Paltamolaisen Heikkisen suksia ei vain etsinnöistä huolimatta löytynyt ja niin Vilminko päätyi valmistamaan itselleen suksiparin. Yhden parin valmistamine johti avaamaan suksiverstaan 15 vuotta sitten.

Lue lisää

Katso eräohjelmasta vinkit klassisen alkuruuan tartarin valmistukseen valkohäntäpeuran sisäpaistista ja vieraile Kainuussa Korpinaisten jänisjahdissa

Video: Taru Naapurin kennelin treeneissä on tiukan ammattimainen meno – "Maltillinen passikoira on hiljainen ja tarkkaavainen"

Video: Ida Appelgrenin haukkukisa ei mennyt aivan putkeen, kun hänen nuorella koirallaan oli enemmän intoa kuin taitoa – "Lintu varmasti oli puussa, mutta me ei kuultu sen lähtöä"

"Miltä fasaani näyttää?" – katso eräohjelmasta miten norjalaisten kanakoiraharrastajien ensimmäinen peltokanalintujahti sujuu