Erä

Susihankkeen suunnittelijat aloittivat työnsä – EU-rahaa ei suunnata ainoastaan tutkimuksen kehittämiseen, vaan myös konkreettisiin toimiin

Kuluvan talven aikana suunnittelijat kiertävät riistakeskuksen organisoimissa tilaisuuksissa, jotka on suunnattu metsästäjille ja riistanhoitoyhdistysten väelle.
Timo Aalto
Kuvituskuva Ähtärin eläinpuistosta.

EU-rahoitteisen SusiLife-hankkeen hankesuunnittelijat ovat aloittaneet työnsä Suomen riistakeskuksella. Jaakko Alalantela työskentelee Pohjanmaan aluetoimistolla, Matti Kilpeläinen Kainuussa ja Pekka Uuksulainen Pohjois-Karjalassa.

Heidän tehtävänä on muun muassa välittää tietoa susista, auttaa vahinkojen ennaltaehkäisyssä ja tehdä suurpetohavaintoihin liittyvää kenttätyötä.

Kuluvan talven aikana suunnittelijat kiertävät riistakeskuksen organisoimissa tilaisuuksissa, jotka on suunnattu metsästäjille ja riistanhoitoyhdistysten väelle. Hanketta esitellään myös reviiriyhteistyöryhmissä, kertoo Suomen riistakeskuksen erikoissuunnittelija Mari Lyly.

"Myös avoimia yleisötilaisuuksia tullaan järjestämään, mutta niiden aikataulua ei ole vielä sovittu."

Hankkeen Facebook- ja Twitter-tilit aukeavat vuodenvaihteessa, verkkosivut julkaistaan tammikuussa.

Rahoitusta ei suunnata ainoastaan tutkimuksen kehittämiseen, vaan paljon myös konkreettisiin toimenpiteisiin. Konkreettisia toimenpiteitä ovat vahinkojen ennaltaehkäisyyn tähtäävät työt.

"Esimerkiksi sähköisiä petoaitoja voidaan toimittaa muutamien päivien viiveellä useille tiloille, joilla on akuutti tarve suojata kotieläimiä. Lisäksi eläintiloilla testataan muiden suojaus- ja karkotelaitteiden toimivuutta."

Metsästyskoirien suojauskeinoja, kuten esimerkiksi liivejä tullaan testaamaan käytännön metsästyksessä. "Ensin kartoitetaan suojausmenetelmiä ja soveltuvimmat valitaan testaukseen."

Riistakeskuksen suunnittelijoiden lisäksi Life-rahoituksella on Metsähallitukselle palkattu määräaikainen erätarkastaja Tobias Peura sekä Itä-Suomen poliisilaitokselle vanhempi konstaapeli Kimmo Örn. He työskentelevät työparina uudessa erävalvontapartiossa.

Työparin tavoitteena on ennaltaehkäistä suteen kohdistuvia rikoksia sekä osallistua epäiltyjen laittomien tappojen tutkintaan ensipartiona.

SusiLIFE-hankkeessa mukana ovat Itä-Suomen poliisilaitos, Suomen riistakeskus, Metsähallitus, Luonnonvarakeskus ja Suomen Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri.

Lue lisää

Metsästäjäliitto tyrmistyi susikannan hallinnan umpikujasta – "Ensi talven metsästysluvista päätettävä ajoissa"

Suden kannanhoidollinen metsästys ei ala – hallinto-oikeudet kielsivät kaikkien poikkeuslupien täytäntöönpanon

IS: Turun hallinto-oikeus kielsi Someron Somerniemen kolmen suden metsästystä koskevan poikkeusluvan

Usean henkilön epäillään osallistuneen laittomaan susijahtiin Ilomantsissa vuoden 2020 lopulla – neljä vangittu törkeästä metsästysrikoksesta epäiltynä