Erä

Utelias minkki ei ole yhtä ennakkoluuloinen kuin metsästäjät – kevyt ja huoleton sinkitystä pellistä valmistettu pienpetoloukku epäilyttää pyytäjiä mutta ei saalista

Kynnystä pienpetopyynnin aloittamiselle ei kannata pitää liian korkealla. Loukkupyyntiin liittyy paljon puhetta ja uskomuksia, joiden todenperäisyyttä kannattaa arvioida kriittisesti.
Lari Lievonen
Mikko Parviaisen omat loukut ovat pyytämässä Liperin Komperon kylällä. Loukkujen paikat on valittu niin, että ne on helppo ja nopea käydä tarkastamassa.

Ei tuohon kyllä minkki mene, sinkitty pelti on niin luonnoton materiaali. Muun muassa tällaisia pohdintoja liperiläinen Mikko Parviainen on saanut kuulla, kun toi myyntiin sinkitystä pellistä valmistetun MP-pienpetoloukun.

"Ei eläimet tätä materiaalia hyljeksi, vaan samalla tavalla tämä pyytää kuin esimerkiksi vanerista tai verkosta tehty laatikko. Ihan yhtä luonnoton materiaali eläimen näkökulmasta kuin höylätty puutavara", pohtii Parviainen.

Miksi hän tuli tarttuneeksi sinkittyyn peltiin loukkua suunnitellessaan? Parviaisella on koulutusta ja kokemusta metalli-alan suunnittelu- sekä valmistustyöhön. Siksi tuntui luontevalta hyödyntää osaamista pienpetoloukun valmistuksessa.

Keveys ja huoltovapaus, luettelee Parviainen sinkityn pellin etuja. Vaneriloukku kestää noin viisi vuotta käytössä, sinkitty metallikotelon sen parikymmentä vuotta, jopa pitempään, jos pinta ei vaurioidu pahasti.

MP-loukku tuotenimellä myytävää loukkua ja loukkukoteloa ei ole piirretty tupakka-askin kanteen, vaan sitä on pyöritelty useamman prototyypin verran tietokoneen suunnitteluohjelmalla.

Loukkumalli on 60 senttiä pitkä, 16,5 senttiä leveä ja 13,5 senttiä korkea. Mitoissa on huomioitu lain velvoitteet, jotta raudat ovat riittävän kaukana uteliaan kissan käpälistä, mutta syötille jää riittävästi tilaa.

Koteloon sopivat eri valmistajien, kuten esimerkiksi Conibearin, Duken tai Fennin heti tappavat raudat. Kasaamiseen ei tarvitse työkaluja. Kotelon kansi aukeaa kokonaan, joten syötitys ja saaliin poistaminen on helppoa.

Kotimaisia loukunvalmistajia on kourallinen. Kyse ei ole mistään suurten massojen menekkituotteesta ja Parviainenkin valmistaa koteloita sivutoimisena yrittäjänä. Jälleenmyyjiä on muutama ja kuluttajamyyntiä hän tekee verkkokaupan kautta.

Hyvien jälleenmyyntikanavien löytäminen on haastavaa, messuja en ole lähtenyt kiertämään, kertoo Parviainen.

Mutta loukkujen kehittäminen kiinnostaa. "Kanu-loukusta olen piirtänyt oman parannellun version, katsotaan miten sen kanssa edetään."

Parviainen toivoo, että kevyt ja helppokäyttöinen loukku innostaisi uusia metsästäjiä pienpetopyyntiin. "Kynnystä ei kannata pitää liian korkealla. Loukkupyyntiin liittyy paljon puhetta ja uskomuksia, joiden todenperäisyyttä kannattaa arvioida kriittisesti. Minä en esimerkiksi ole koskaan keittänyt rautoja, niin kuin jotkut neuvovat. Saalista on tullut siitä huolimatta."

Tärkeintä olisi oppia löytämään omalta metsästysalueelta ne potentiaalisimmat paikat loukun sijoittamiselle ja hyödyntää mahdollisuuksien mukaan luonnon omia johteita, jotka ohjaisivat uteliasta minkkiä loukkuun.

Pyyntipaikkojen ei tarvitse sijaita syvällä metsän siimeksessä, vaan hyviä kohteita kannattaa etsiä omien luontaisten kulkureittien varrelta ihan ihmisten ilmoilta. Silloin ajankäyttö ei ole niin iso kynnyskysymys, kannustaa Parviainen.

Mieluisimmat syötit oppii löytämään kokeilemalla. "Tällä hetkellä omissa loukuissa on pakastettuja matikanpäitä, tuore ahven on oman kokemuksen perusteella paras."

Minkkejä ja näätiä pyytävien metsästäjien lisäksi loukkuja ovat ostaneet mökkiläiset, jotka yrittävät saada esimerkiksi mökin yläpohjaan muuttaneen oravan satimeen, kertoo Parviainen.

Muutenkin hän toivoo, että metsästäjät ja mökkiläiset tekisivät yhteistyötä pienpetojen pyynnissä. "Mökkiläisillä on usein tietoa esimerkiksi minkkien kulkureiteistä. Jos heillä olisi kontakti paikalliseen metsästäjään, tämä voisi toimittaa loukun pyyntiin."

Lue lisää

Turkistarhoilla vallitsee "tiukka ryhmäkuri" – kausityöntekijät testataan ja kokoontumisia vältellään myös vapaa-ajalla

Korona voi tarttua lemmikkeihin, muttei niistä ihmisiin kuten minkeistä – testaukset käynnissä Suomen turkistarhoilla

Tanskalaisia turkistarhaajia Suomeen? ”Kyselyitä Tanskasta on jo tullut”, Saga Fursin toimitusjohtaja Magnus Ljung kertoo – turkisten huutokauppayhtiön osakekurssi vahvistunut Helsingin pörssissä

Maailman suurin turkishuutokauppayhtiö lopettaa toimintansa – Kopenhagen Fur on kattanut 40 prosenttia maailman minkkiturkisvälityksestä