Erä

Poliisi ja Metsähallitus alkavat ehkäistä susien laitonta tappamista valvontapartiolla Itä-Suomessa

Partio valvoo, että susien karkotukset ja poikkeusluvalla tehtävät lopetukset sujuvat tarkoituksenmukaisesti.
Kuvitus: Juho Leskinen
Poliisin ja Metsähallituksen erätarkastajan muodostama valvontapartio alkaa ehkäistä susien laitonta tappamista Itä-Suomen alueella.

Poliisin ja Metsähallituksen erätarkastajan muodostama valvontapartio alkaa joulukuun aikana ehkäistä susien laitonta tappamista Itä-Suomen alueella.

Itä-Suomen poliisilaitoksen ja Metsähallituksen Eräpalvelujen yhteinen partio keskittyy erityisesti susien laittoman tappamisen vähentämiseen ja auttaa paikallisia selvittämään susien aiheuttamia ongelmia. Partio toimii pääasiallisesti Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Etelä-Savon maakunnissa, mutta tarvittaessa myös muualla.

Partio puuttuu suden lisäksi muuhun riistaan, kuten hirveen, kohdistuviin luonnonvararikoksiin. Luonnonvararikoksiksi kutsutaan kalastukseen, metsästykseen tai metsien käyttöön liittyviä rikkomuksia.

Partion arkipäivään kuuluu luonnonvararikollisuuden valvonta, tutkinnan avustaminen ja toimenpiteiden suunnittelu tilanteessa, jossa susi aiheuttaa uhkaa ihmisille, koirille tai kotieläimille. Partio valvoo, että esimerkiksi susien karkotukset ja poikkeusluvalla tehtävät lopetukset sujuvat tarkoituksenmukaisesti.

"Metsähallituksessa on erävalvonnasta vankkaa kokemusta ja verkostoja. Poliisin valtuuksien avulla partio voi toimia sekä yksityisillä että valtion omistamilla mailla", Metsähallituksen ylitarkastaja Juha Ahonen sanoo tiedotteessa.

Susi aiheuttaa reviirien lähellä asuville ihmisille usein huolta, pelkoa ja joskus koira- ja kotieläinvahinkoja.

"Partio kohtaa paikallisia asukkaita ympäri vuoden ja tekee heidän kanssaan ruohonjuuritasolla yhteistyötä", Itä-Suomen poliisilaitoksen rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen kommentoi tiedotteessa.

Partio täydentää suurpetoasioita hoitavien ammattilaisten verkostoa. Verkostoon kuuluvat poliisin ja erätarkastajien lisäksi paikalliset suurpetoyhdyshenkilöt, riistanhoitoyhdistykset ja suurriistavirka-aputoimijat.

Partiotoiminta on osa kuusivuotista, EU:n rahoittamaa SusiLIFE-hanketta, jonka tavoitteena on edistää ihmisen ja suden rinnakkaiseloa.

Lue lisää

Suomi, Ruotsi ja Norja syventävät yhteistyötä susiasioissa – tavoitteena muun muassa yhtenäistää kannanseurantamenetelmiä

Sudet tappoivat metsästyskoiran ja useita kanoja Pieksämäellä – poliisi antoi karkotusmääräyksen

Video: Maanviljelijän susihavainto sai ikävän käänteen: "Kissa lähti"

Luke: Viikonloppuna useampi suden ja metsästyskoiran kohtaaminen – "Lähetämme osanottomme koiransa menettäneille"