Kesällä pääsee taas hoitamaan lampaita – Metsähallituksen suosittujen paimenviikkojen haku alkaa pian - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Kesällä pääsee taas hoitamaan lampaita – Metsähallituksen suosittujen paimenviikkojen haku alkaa pian

Ensi kesänä paimennetaan yhteensä 15 eri kohteessa. Paimenia pääsee hoitamaan tänä vuonna myös Punkaharjulle.
Lari Lievonen
Arpaonnen suosimat paimenet saavat vuokrata viikoksi tilan tai tuvan suomalaisten perinnemaisemien keskeltä. Paimenet pääsevät kokeilemaan maalaiselämää paimentaen lampaita, lehmiä tai hevosia. Kuvituskuva.

Metsähallituksen suosittujen paimenviikkojen haku alkaa ensi viikolla. Metsähallitus kertoo, että ensi kesänä paimennetaan yhteensä 15 eri kohteessa.

Lampaita pääsee tulevana kesänä hoitamaan aiemmista vuosista poiketen myös Punkaharjulla, sillä paimenkohteiden joukossa uutena kohteena on Pihlajaveden rannalla, korkealla harjulla sijaitseva entinen palovartijan talo.

Metsähallituksen mukaan se tarjoaa uudenlaisen urbaanimman tavan kokea lammaspaimenen elämää. Kyseessä on muista kohteista poiketen maisemanhoito- ja kulttuuriperintökohde.

Haku paimeneksi alkaa ensi viikon keskiviikkona puolen päivän aikaan. Hakulomakkeen paimeneksi voi jättää tammikuun 22. päivään kello 12 saakka. Ilmoittautumislomake löytyy Metsähallituksen luontopalveluiden verkkosivulta.

Lammaspaimenet arvotaan ilmoittautuneiden joukosta helmikuun aikana.

Arpaonnen suosimat paimenet saavat vuokrata viikoksi tilan tai tuvan suomalaisten perinnemaisemien keskeltä. Paimenet pääsevät kokeilemaan maalaiselämää paimentaen lampaita, lehmiä tai hevosia. Paimenten tehtäviin kuuluu muun muassa vaihtaa eläimille raikas juomavesi, seurata eläinten yleiskuntoa ja siirtää ne laidunlohkolta seuraavalle. Eläimet on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni.

Tilan koosta riippuen paimen voi ottaa mukaan perheen tai ystävän seurakseen. Osaan kohteista myös lemmikit ovat tervetulleita.

Metsähallitus muistuttaa, että paimenviikot tuovat monenlaista hyötyä niin paimenille kuin ympäröivälle luonnolle. Viikko luonnossa ja eläinten kanssa nimittäin parantaa vastustuskykyä ja lievittää stressiä. Toisaalta paimenviikoille osallistuvat mahdollistavat arvokkaiden kulttuuriperintökohteiden, perinteisen luonnonhoidon ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen.

Paimenviikot ovat maksullisia, ja niistä saadut tulot käytetään kohteiden ylläpitoon ja luonnonhoitoon.

Lue lisää

Lisääntynyt vapaa-aika näkyy kalastonhoitomaksuissa: Tuotto ylitti jo 10 miljoonaa euroa

Metsähallituksen irtisanoutunut pääjohtaja sai muhkeat erobonukset, apulaisoikeuskansleri ei löytänyt asiasta moitittavaa

Uutissuomalainen: Metsähallitus suunnittelee kolminkertaistavansa tuulivoimaloiden määrän valtion mailla

Ravustuskausi alkaa huomenna – ota huomioon nämä asiat ravustaessasi