Erä

Karhut ovat talviunilla normaaliin tapaan – osa otsoista nukkuu kuusten alla ilman lumen suojaa

Talvipesän kastuessa tai metsäkoneen jyllätessä karhu vaihtaa nukkumapaikkaa.
Jukka Pasonen
Karhut nukkuvat Suomessa noin lokakuun puolivälistä huhti-toukokuun vaihteeseen.

Karhut ovat asettuneet tänä talvena normaalisti talviunille. Tutkimusprofessori Ilpo Kojola Luonnonvarakeskuksesta kertoo, että ensilumen tulo siivittää karhujen vetäytymistä pesiin. Tänä talvena ensilumi tuli varhain. Muutoin lumitilanteella ei ole kummempaa vaikutusta karhujen unenlahjoihin. Pesän kastuessa karhu vain vaihtaa nukkumapaikkaa.

Tyypillisin paikka unille on vanha muurahaispesä, johon kaivautumalla karhu saa huokoisen pesäpaikan, joka ei vety herkästi. Osa karhuista käpertyy unille pitkäoksaisen helmakuusen alle.

Kojolan mukaan pohjoisessa on ollut jokunen karhu liikkeellä, mutta ne ovat luultavasti heränneet ihmisen aiheuttamiin häiriöihin, kuten metsien hakkuisiin.

Ilmaston lämmetessä talviuni lyhenee. Esimerkiksi Keski-Ruotsissa karhut nukkuvat jo lyhyemmän aikaa kuin Pohjois-Ruotsissa. Suomessa karhut kömpivät pesään keskimäärin 12. lokakuuta. Urokset lähtevät liikkeelle huhtikuun puolella ja naaraat vapun tienoilla.

Ohut lumipeite tekee kiusaa susille, sillä paksu ja vahva lumikerros auttaa niitä saalistamaan lumessa hitaammin liikkuvia hirviä.

Leutoina talvina eläimet voivat saada herkemmin loisia.

Lue myös:

Leuto talvi rasittaa kasveja ja altistaa eläimiä taudeille – valkoisesta talviväristäkin voi nyt olla vain haittaa

Jäiden ja lumen puute voi tappaa suuren osan saimaannorpan kuuteista

Lue lisää