Luke tyrmää Hannu Hoskosen susitiedot - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Luke tyrmää Hannu Hoskosen susitiedot

Hoskosen mukaan susikanta on Suomessa Luken arviota suurempi.
Petteri Kivimäki
Luken mukaan sillä on parhaat tiedot susista.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) ylijohtaja Johanna Buchert tyrmää kansanedustaja Hannu Hoskosen (kesk.) arviot susikannan suuruudesta.

Hoskonen kertoi kannastaan tiedotteessaan, josta uutisoitiin muun muassa maanantaina 13.1. Maaseudun Tulevaisuudessa näin: "Hoskosen mukaan susikanta on huomattavasti Luonnonvarakeskuksen tekemää kanta-arviota suurempi, eikä susi ole uhanalainen laji. Hoskosen mielestä tuulivoima ei uhkaa yhdenkään eläimen hyvinvointia."

Arvio oli MT:n artikkelissa Täydellinen yllätys: Sudet kaatoivat tuulivoimahankkeen Kajaanissa.

Buchert kirjoitti Twitterissä maanantaina muun muassa näin: "Edustaja Hoskosen väitteet eivät pidä paikkaansa. LukeFinland rooliin ei kuulu tehdä petopolitiikkaa vaan tuottaa tietoa politiikan ja kannanhoidon tueksi. Kanta-arvio ja sen pohjana oleva tieto-aineisto on avoimesti saatavilla #susi."

Toisessa tviitissään Buchert kirjoittaa: "On todella harmillista, että suteen liittyen levitetään jatkuvasti virheellistä tietoa. Tutkittua tietoa on saatavilla mm http://riistahavainnot.fi http://suurpedot.fi."

Luken mukaan Suomessa oli 2019 talvella 185–205 sutta. Edellisvuonna susia oli 165–190. Kahden–kolmen suden reviirit olivat selvästi kasvussa.

Laskentaa vaikeuttaa se, että moni lauma liikkuu sekä Venäjän että Suomen puolella. 2000-luvun alussa susia oli selvästi vähemmän varsinkin Länsi-Suomessa.

Luken tiedot ovat maaliskuun tietoja, kesällä susia on enemmän, kun poikaset ovat syntyneet.

Hoskonen on yhdessä kansanedustaja Tuomas Kettusen (kesk.) kanssa kannellut susista oikeusasiamiehelle joulukuussa. Hän arvioi, että itärajalla Ilomantsista Kuhmoon elää jopa 150 sutta, kun virallinen arvio on hänen mukaansa noin 50.

Lue lisää

Petojen kanta-arviot laskettu – susihavainnoista pitäisi ilmoittaa paremmin metsästäjille

Sitra tyrmää kansanedustaja Hoskosen väitteet koskien turveselvitystä – "turvetuottajat ovat tienneet mihin osallistuvat ja selvitys on esitelty ympäristövaliokunnalle"

Sitran vastine 17.6. julkaistuun uutiseen koskien Hoskosen tyrmistystä

Hoskonen tyrmistyi Sitran turveselvityksestä: "Uskomatonta että tällaista plasebo-hommaa tehdään eduskunnan selän takana"