Äitiä ja vauvaa seurannut susi jatkaa pihakäyntejään Kauhajoella – "Poliisin antama lopetuslupa on voimassa, metsästäjät ovat valmiina" - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Erä

Äitiä ja vauvaa seurannut susi jatkaa pihakäyntejään Kauhajoella – "Poliisin antama lopetuslupa on voimassa, metsästäjät ovat valmiina"

Asutuksen lähellä viihtyvästä sudesta tehtiin useita havaintoja jälleen tiistaina 14. päivä tammikuuta Kauhajoen Hangaskylässä. "Susi ei ole lopettanut pihakäyntejään", kertoo Kauhajoen riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja, suurpetoyhdyshenkilö Jarkko Latvanen MT:lle.
Markku Vuorikari
Kauhajoella ihmisiä seurannut susi liikkuu edelleen asutuksen lähistöllä. Kuvan susi ei liity tapaukseen – se on kuvattu Ähtärin eläinpuistossa.

Talojen tuntumassa liikkuvasta sudesta tuli uutinen tammikuun alkupuolella, kun susi seurasi naista, joka oli ulkoilemassa vauvansa kanssa Kauhajoen Hangaskylän Haukanperällä.

Pohjanmaan poliisi teki ihmisarkuutensa menettäneestä sudesta lopetuspäätöksen tammikuun kuudentena päivänä.

"Kyseinen susi oli seurannut kävelyllä ollutta ihmistä aina tämän kotipihaan saakka ja jäänyt tämän jälkeen kiertelemään pihamaalle ennen paikalta poistumistaan", Pohjanmaan poliisi tiedotti tuolloin.

Poliisi antoi suden paikantamisen alueen riistayhdyshenkilöiden tehtäväksi. Heidät valtuutettiin myös ampumaan susi, kun se tulee lupa-alueen sisäpuolelle.

"Olen luvanhaltija suden kaatamisessa. Meillä on lähtövalmiudessa suurriistavirka-avun porukassa kymmenkunta miestä, jotka asuvat Hangaskylässä tai lähistöllä", suurpetoyhdyshenkilö Jarkko Latvanen kertoo.

Suden karkotus- tai lopetuspäätöksen tekee yleensä Suomen riistakeskus, mutta akuutissa vaaratilanteessa luvan voi antaa myös poliisi.

"Puhelimet pärisivät tiistaina, susista tehtiin useita havaintoja Hangaskylässä", Latvanen kertoo keskiviikkona MT:lle.

Kylän lähistöllä liikkui niin sanottu Takanevan lauma, jossa on yhteensä 14 sutta. Takanevan lauma pitää reviirinään Kauhajoen pohjoisosaa. Välillä sudet poikkeavat Kurikan puolelle.

"Tämä ihmisarkuutensa menettänyt susi pysyy Takanevan lauman liepeillä. Se on pääporukan lähistöllä mutta vähän kuin erakkona", Latvanen luonnehtii pihoihin pyrkivää sutta.

Hän arvioi, että tapettavaksi määrätty susi voi olla Takanevan lauman alfaparin pentu, joka on syntynyt vuonna 2018.

"Tiistaina 14. päivä tammikuuta susi ei tullut lupa-alueen sisälle. Lähimmillään se oli 300 metrin päässä alueesta, jossa se olisi voitu lopettaa."

Lupa-alueen keskipisteenä on kiinteistö, jonka pihaan susi seurasi ulkoilemassa ollutta naista ja tämän vauvaa.

”Eläimen lopettamislupa on voimassa noin puolentoista kilometrin säteellä kiinteistön ympärillä", Latvanen kertoo.

Lupa-alueen sisällä kävi tiistaina kaksi sutta, joita lopettamislupa ei kuitenkaan koske.

"Aika mylläkkä siellä oli", Latvanen kuvaa susien liikkumista tiistaina Hangaskylän lähistöllä.

"Yhdellä nevalla näimme Takanevan lauman koko 14 suden komeudessaan."

Latvanen korostaa, että päälauma pysyy yleensä metsissä.

"Tämä yksittäinen susi sitten pyörii asutuksen lähellä ja aiheuttaa enemmän tai vähemmän päänvaivaa."

"Pihakäynnit loppuvat, kunhan susi jolkuttaa lupa-alueen sisäpuolelle", Latvanen sanoo.

Lue lisää:

Susi seurasi vauvan kanssa ulkoillutta äitiä Kauhajoella – poliisi teki sudesta lopetuspäätöksen

Lue lisää

Lisääntyviä susipareja on nyt yli 25 – pienimmän elinvoimaisen kannan rajan ylitys ei tarkoita automaattisesti kannanhoidollisen metsästyksen aloittamista

EU-tuomioistuin: Susi nauttii tiukkaa suojelua myös ihmisten ilmoilla

Metsästäjäliitto: Susikannan kasvu on havaittu kentältä tulleen runsaan palautteenkin kautta – on riski, että syksyllä syntyy susikonflikteja

Susilaumojen määrä kasvoi neljänneksellä viime vuoteen verrattuna – laumoja aiempaa enemmän erityisesti lännessä