Erä

Kirkkonummelta löytyi mahdollisesti laiton villisikatarha – viranomaisen mukaan kunnan alueella ei ole yhtään villisian kasvattajaa

Pinta-alaa sikojen aitauksella oli silminnäkijän arvion mukaan ehkä 30 neliömetriä.
Lari Lievonen
Tämä on oikea, luvallisesti tarhattu viilisika.

Kirkkonummelta on löytynyt mahdollinen luvaton villisikatarha.

Kirkkonummella asuva Jukka Peltola kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että hän näki eilen sunnuntaina perheensä kanssa Kirkkonummella liikkuessaan ainakin kaksi villisikaa aitauksessaan.

"Katsoin ensin, että siinä on jotain roskia. Kun katsoin lähempää, se oli jotain aitaverkkoa. Pian muutaman metrin päähän minusta tuli isohko villisikaemakko. Sen kanssa oli pienempi sika", Peltola kuvailee.

Miehen mukaan ensimmäinen ajatus, kun hän näki villisiat, oli tyrmistys.

"Toisekseen hätkähdin sen takia, että mukana olivat 7–15 -vuotiaat lapseni sekä vaimoni. Ajattelin, että jos siellä on vaikka joku emä, joka puolustaa poikasiaan, se saattaa olla aika äkäinen", hän lisää.

Eläimet osoittautuivat kuitenkin rauhallisiksi. Emo vaikutti Peltolan mukaan siltä, että se oli hyvin tottunut ihmiseen.

Peltola pitää mahdollisena, että villisikoja saatetaan kasvattaa vaikkapa metsästystarkoituksiin. Hän lisää, että alueella ruokitaan kauriita useassa eri paikassa.

Elintarviketurvallisuusasioihin perehtyneenä Peltola pohti, että eläinten elinolosuhteissa oli pielessä useampikin asia.

Sikojen ulkona pitäminen on kiellettyä afrikkalaisen sikaruton vaaran takia. Toisaalta eläinten karsinakaan ei Peltolan arvion mukaan täyttänyt määräysten vaatimuksia. Lisäksi villisikojen tarhaaminen vaatii rekisteröitymisen sikaeläinten pitäjäksi.

"Kaikki oli vähän heikossa mallissa", hän kertoo.

Aitaus oli arviolta puolitoista metriä korkea.

"Minulle tuli mieleen enemmänkin kanaverkko kuin raudoitusverkko. Aika hutiloiden tehdyn näköinen se oli", hän sanoo.

Pinta-alaa sikojen aitauksella oli Peltolan arvion mukaan ehkä 30 neliömetriä. Hän kuitenkin korostaa, että aitaus oli kasvillisuuden peitossa.

Sosiaalisessa mediassa hämmästeltiin Peltolan mukaan runsas kuukausi sitten läheisellä asuinalueella liikkuvia villisikoja. Hän korostaa, että nämä kaksi asiaa eivät välttämättä liity toisiinsa.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Peltola näki villisian läheltä tai luonnossa.

Epäilty luvaton villisikatarha sijaitsee Peltolan mukaan melko lähellä hänen kotiaan olevalla metsäalueella. Paikka sijaitsee Kirkkonummen keskustasta pari kilometriä Hankoon päin.

Länsi-Uudenmaan maaseutuhallinnon Mårten Engberg kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että eläinpitäjärekisterin mukaan Kirkkonummella ei ole yhtään villisikakasvattajaa.

"Eli, jos niitä löytyy, ne ovat epävirallisesti tai laittomasti siellä", hän sanoo.

Maaseudun Tulevaisuuden tavoittama Espoon kaupungineläinlääkäri Taija Kuronen kertoo, että asiasta on tullut heille ilmoitus, mutta tarkastusta ei ole vielä päästy tekemään. Kuronen arvioi, että eläinlääkäri käy yhdessä poliisin kanssa kohteessa todennäköisesti keskiviikkona.

Eläinlääkäri korostaa, villisioiksi luullut eläimet voivat olla myös lemmikkipossuja. Hän huomauttaa, että jotkin minipossut näyttävät villisioilta.

Lue lisää

Yle uutiset: Vahva villisikakanta osassa Kanta-Hämettä – täysin tarkkaa tietoa kannasta ei ole

"Selvällä suomen kielellä sanottuna siellä on niin paljon siansontaa, ettei sitä pysty puimaan" – Kaakkois-Suomessa villisiat ovat viljelijöiden vihollisia

Sipoossa 11 villisikaa sai surmansa kolarissa – Auto lanasi laumaan moottoritiellä 120 km/h nopeudella

Villisikojen aiheuttamat satovahingot tuplaantuivat Ruotsissa kuudessa vuodessa